Onderzoek bevestigt wat eigenaren allang weten: het interesseert katten niet
Uitgelicht Natuur & Milieu

Onderzoek bevestigt wat eigenaren allang weten: het interesseert katten niet

The Optimist 17 mei 2018

Japanse onderzoekers hebben getest of katten de stem van hun eigenaar herkennen. Het goede nieuws: dat kunnen ze. Het slechte nieuws: ze negeren je gewoon.

Twee onderzoekers, Atsuko Saito en Kazutaka Shinozuka, verbonden aan de universiteit van Tokyo, voerden een onderzoek uit naar de communicatie tussen katten en mensen. Ze namen daartoe twintig katten van veertien verschillende eigenaren. Negentien van die katten waren binnenkatten, als kitten in huis genomen en gesteriliseerd. Elke eigenaar werd gevraagd om de kat te roepen en vervolgens werd vier mensen van hetzelfde geslacht ook gevraagd de kat te roepen. De reacties van de katten werden vervolgens vastgelegd. De bewegingen van het oor, hoofd en de staart, maar ook pupilverwijding, het geluid dat de kat maakt en of de kat ergens naar toe liep werd bekeken.

Over het algemeen reageerden de katten minder op de roep van een vreemde en meer op die van hun eigenaar. Maar de reactie was meer onderzoekend, alsof ze zich afvroegen waar het geluid vandaan kwam. Saito en Shinozuka concludeerden dat ze niet op hun eigenaar reageren met communicatiegedrag, ook al herkennen ze de stem wel.

Om dat uit te kunnen leggen vergeleken de onderzoekers mens-kat relaties met mens-hond relaties. Ze wijzen erop dat katten pas 9.500 jaar geleden gedomesticeerd werden en honden al 15.000 jaar geleden. Bovendien hebben katten zichzelf gedomesticeerd zodat ze makkelijker bij de knaagdieren in de graanschuren van onze voorouders konden komen. Honden zijn daarentegen door de mens gefokt om te doen wat wij zeggen. Ze zijn dan ook goed in het herkennen van menselijke signalen. Katten… niet zo.

Katten geven er niets om als ze geroepen worden, maar het lijkt hun baasjes ook weinig te kunnen schelen dat ze niet reageren. Honden zouden meer liefde tonen, maar kattenbaasjes zijn net zo gehecht aan hun huisdieren als hondenbaasjes – ook al zijn ze niet zo goed in het tonen van liefde. Saito en Shinozuka weten het ook niet. ‘De gedragsaspecten van katten die maken dat hun baasjes zich aan ze hechten zijn nog onbekend.’

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

4 reacties

  1. Nou, echt wel dat al de katten die ik had op mij reageerden en ik op hen. Het is een wisselwerking en de poes die nog leeft reageert ook net zo op mijn stem.Ik communiceer met mijn stem, gebaren en met beelden.
    Kortom, het is hetzelfde als met honden maar dan gelijkwaardiger. @dankbaar. Vanuit mijn hart sein ik dankbaarheid naar haar wanneer ze mij komt begroeten wanneer ze een tijdje buiten is geweest en ze zich even meldt en mij komt begroeten.

  2. jammer, weer zo’n onzinnig onderzoek waar appels met peren worden vergeleken. Want wordt er nu gekeken in hoeverre katten met mensen communiceren of dit communiceren vergeleken t.o.v. honden en hun communicatie naar mensen? Niet nauwkeurig en onwaar.
    Petra Driesen Holistisch centrum voor mens en dier

  3. Inderdaad, mijn katten reageren ook absoluut op mijn stem en komen als ik ze roep. Ze voelen mijn stemming en geven zo veel liefde.

  4. Mijn oosterse korthaar katten reageren als het zinvol is. Wanneer ik ongerust wordt omdat ik ze al een tijd niet heb gezien, dan zeg ik in gedachten dat ze naar huis moeten komen omdat ik hen even wil zien. Binnen 10 min. zijn ze er dan. Dit werkt niet als ze op zolder liggen slapen.
    Op een keer was ik verdrietig. De kat deed er alles aan (hard mauwen en naar de deurklink springen) om me te kunnen troosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *