Niet alleen mensen hebben een gezicht

The Optimist 2 jul 2018 Natuur & Milieu

Gezichtsherkenning is nuttig voor veel meer dan alleen het herkennen van mensen. Onderzoekers hebben een nieuwe technologie voor gezichtsherkenning ontwikkeld, PrimNet. De techniek kan bedreigde diersoorten helpen door deze op een niet-invasieve manier te volgen. De dieren hoeven niet gevangen te worden en krijgen ook geen tag of zendertje om.

PrimNet werkt op basis van een app die de gezichten van chimpansees, gouden meerkatten en maki’s kan herkennen. Op basis van een foto kan de app precies zien ‘wie’ het dier is en anders de vijf meest waarschijnlijke kandidaten opnoemen. Dat systeem is veel diervriendelijker dan de volgzenders die de dieren stress, pijn en ongemak kunnen bezorgen.

PrimNet is gemaakt als een kunstmatige intelligentie en heeft de dieren leren kennen door middel van duizenden referentiefoto’s. Dat was moeilijker dan het klinkt, omdat variaties in de vorm en kleur van de vacht en andere factoren niet alleen per dier verschillen, maar ook per dag anders kunnen zijn. Een natgeregende chimpansee ziet er anders uit dan als hij droog is. Om de technologie te helpen, wezen de onderzoekers daarom handmatig op elke foto de ogen en de mond aan. In de toekomst wil het team daarom een programma maken dat zelf de mond en ogen van dieren kan vinden. De standaard gezichtsherkenningssoftware die op mensen werkt, bleek onvoldoende te werken op de dieren. Het systeem maakte teveel matches omdat het niet algemeen genoeg was om op primaten toe te passen.

PrimNet heeft op dit moment ongeveer negentig procent accuratesse. Dat is niet ideaal, maar wel genoeg om de meeste matches juist te maken. Nog belangrijker is dat er verder aan de technologie wordt gewerkt. De makers hopen in de toekomst nog meer primaten toe te voegen en de code ‘open source’ te maken, zodat iedereen de techniek kan gebruiken en doorontwikkelen. Daarnaast willen ze de verzamelde data internationaal vrij beschikbaar maken. Dat maakt een toekomstig gebruik voor douane en mensen die stropen tegen willen gaan waarschijnlijker. Zij kunnen de herkomst van een geïmporteerd dier namelijk veel makkelijker nagaan. Dat is nu belangrijker dan ooit, want ongeveer zestig procent van de primaten wordt op dit moment bedreigd.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie