Maak van vluchtelingen een oplossing, geen probleem
Uitgelicht Samenleving

Maak van vluchtelingen een oplossing, geen probleem

The Optimist 12 apr 2019

De groepen vluchtelingen die de afgelopen jaren naar Europa zijn gekomen, hebben over het algemeen een weinig hoopvol arbeidsperspectief. Gelukkig zijn er ondernemers die kansen zien in deze groep mensen en starten samen met hen hoopvolle initiatieven.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zorgt de komst van groepen vluchtelingen niet voor een stijgende werkloosheid, maar voor een daling in werkloosheid. Een Frans onderzoek uit 2018 verzamelde economische gegevens van dertig jaar waarbij werd gekeken naar de invloed van het instromen van migranten.

De resultaten uit het onderzoek spreken boekdelen. Het bruto binnenlands product steeg vier jaar lang na de komst van grote groepen migranten, de werkloosheid daalde en de nationale fiscale balans steeg. Dit was zo in alle vijftien landen die het onderzoek bestreek.

Economische waarde

Hoewel grote groepen migranten veel lastige situaties kunnen opleveren, biedt hun komst veel kansen en voorspoed. Mensen als Maarten Hunink en Nick Broekema zagen dit in en hebben organisaties opgezet die vluchtelingen aan het werk zetten. Maarten Hunink is de oprichter van This is not a Factory, een organisatie die T-shirts verkoopt die zijn gefabriceerd door vluchtelingen.

Hunink is in 2018 begonnen op het Griekse eiland Lesbos en langzaamaan krijgt zijn organisatie steeds meer naamsbekendheid. In samenwerking met de lokale bevolking die de benodigde grondstoffen levert, laat Hunink zien wat voor waarde vluchtelingen hebben voor de economie en wat de arbeidskansen zijn.

IT-opleiding voor vluchtelingen

Nick Broekema is een van de oprichters van RefugeeForce. De non-profit organisatie biedt hoogopgeleide immigranten opleidingen aan in de IT-sector. In samenwerking met cloudplatform Salesforce.org worden deze immigranten klaargestoomd voor de Nederlandse arbeidsmarkt.

De komende jaren wordt het tekort aan geschoolde IT-ers steeds groter en RefugeeForce wil hier handig op inspelen met het initiatief. Afgelopen week zijn de eerste vluchtelingen begonnen met hun opleiding. De verwachting is dat ze de komende jaren steeds meer vluchtelingen een hoopvolle arbeidstoekomst kunnen geven.

Niet alleen non-profit organisaties laten hun stem horen. Een aantal grote bedrijven waaronder Shell en Philips hebben ook aangegeven de komende jaren duizenden arbeidsplaatsen en opleidingsmogelijkheden beschikbaar te stellen voor immigranten.

Lees ook Wifi voor vluchtelingen

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

1 reactie

  1. Goed idee
    Nooit eerder bedacht om deze mensen te laten integreren met een soort “algemene (betaalde)dienstplicht van 2 jaar en in die periode emkele keren te beoordelen “geschiktheid voor het Nederlanderschap” en op “nodige” verdere bijscholing en plaatsing? Dit zou tevens een oplossing kunnen zijn voor veel “functies” in de zorg e.d. en deze mensen een menswaardige inloop bezorgen!
    In deze zin is hiervoor intensief lobby-en in Volksvertegenwoordiging en bij vakbonden een te gebruiken mogelijkheid? Wie kan en gaat dit doen??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *