Lichter leven tip #10: tien tips om de aarde te verlichten
Uitgelicht Zingeving

Lichter leven tip #10: tien tips om de aarde te verlichten

The Optimist 13 mei 2019

Iedere week geeft schrijfster en coach Nannet van der Ham een lichter leven tip om de maandag zonnig tegemoet te treden. De tiende lichter leven tip: 10 tips om de aarde wat lichter te maken.

DOOR: NANNET VAN DER HAM

Van al het nieuws over de toekomst van onze aarde kun je zwaarmoedig worden. Ik stel mij ook zo voor dat heel veel mensen bij het zien van de vervuiling en het horen over uitstervende diersoorten zich zorgen maken. Toch even over, wat je wél kunt doen!

Als je het bij zorgen maken laat en je blijft focussen op de grote problemen waar je geen of weinig controle over hebt, dan voelt het alsof iemand anders het stuur overneemt en daarmee de richting van je leven bepaalt. Zo blijft dat zwaarmoedige, ineffectieve gevoel aanwezig. Als je echter focust op wat je wél kunt doen en dit kunt beïnvloeden, voel je je meer ‘in control’. Je krijgt dan meer het gevoel leiding te hebben over je leven, maar ook richting: een veel effectiever, lichter gevoel.

Cirkel van invloed

Auteur Stephen Covey noemt dat, in zijn beroemde boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, de cirkel van zorg en de cirkel van invloed. Hij zegt dat je maar zoveel tijd en zoveel energie hebt en dat je die beperkte hoeveelheid beter aan invloed en effect dan aan zorg en zwaarmoedigheid kunt besteden.

Hoe kun je dan beïnvloeden dat de toekomst van de aarde lichter wordt? Hier mijn 10 tips voor een lichtere aarde, die je vandaag kunt toepassen:
1. Koop zoveel mogelijk tweedehands en noem het vintage of antiek
2. Douche jezelf niet elke dag, maar vul de wasbak met warm water en sop jezelf schoon met een washandje
3. Hang je was te drogen, strijken is dan bijna niet nodig
4. Doe het licht uit als je op het toilet zit en mediteer
5. Haal je tuinschutting weg en plant een heg waar vogels in kunnen wonen
6. Leg grasmatten in plaats van terrasstenen voor een betere afwatering en staar naar de overdrijvende wolken
7. Strooi overal bloemenzaden waar bijen op afkomen (de bloemetjes en bijtjes kalender)
8. ‘If it’s yellow, let it mellow, if it’s brown, flush it down’ – heeft dit uitleg nodig?
9. Begin een raamtuin (how to window garden)
10. Fiets! Vervoer, fitness en krijg frisse lucht voor niets!

Lees hier de vorige leestip van Nannet

Nannet van der Ham – lichter leven

Nannet van der Ham helpt mensen om hun kracht, richting en levenslust te (her)vinden. Haar credo is Power – Purpose – Pleasure. Ze stimuleert anderen middels haar boeken, waaronder de tijdloze Lichter Leven kalender en het geven van cursussen en retreats. Haar gereedschappen zijn haar expertises. Ze is pilatesinstructeur, reikitherapeute, mannenfluisteraar, coach en RAKtivist. Klanten noemen haar ook wel ‘de feel good coach’ vanwege haar lichte aanpak: ‘een lichter hoofd, een lichter lijf, een lichter leven’. www.nannet.net

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

1 reactie

  1. Yep! water opvangen van groente wassen/ voetenbadje kun je ook toilet mee spoelen. zelfs spoelwater van wasmachine kun je voor toilet spoeling her gebruiken.

    vintage lampet stel toepassen. Er zijn idd zoveel mogelijkheden, super leuk en fijn om zo bezig te zijn! Love you “mother earth”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *