Je bent niet te oud voor een carrièredoorbraak
Uitgelicht Samenleving

Je bent niet te oud voor een carrièredoorbraak

The Optimist 20 okt 2018

Goed nieuws voor alle dolende dertigers, 40-plussers met grootse plannen en ambitieuze vijftigers. Uit onderzoek blijkt dat je op ieder willekeurig moment een groot succes of doorbraak in je carrière kunt maken. En wanneer je eenmaal dat succes hebt behaald, volgt er meer van het goede. Zo blijken doorbraken op het werk elkaar vaak op te volgen.

Onderzoek van de Harvard Business Review wijst uit dat grote successen op werkgebied willekeurig voorkomen. Onderzoekers Lu Liu, Yang Wang, Robert Sinatra, C. Lee Giles, Chaoming Song en Dashun Wang deden onderzoek naar carrièresucces. Hiervoor verzamelden zij op grootschalig niveau de carrièregeschiedenis van zo’n 30.000 kunstenaars, filmregisseurs en wetenschappers. Zij kwamen tot de conclusie dat het meest briljante werk zowel het eerste als het laatste werk van iemand kan zijn.

Hot streak

Het onderzoek wees tevens uit dat een succes vaak vrij snel gevolgd wordt door een tweede of derde succes. Zo’n specifieke periode waarin de prestaties van een persoon aanzienlijk beter zijn dan normaal, wordt ook wel ‘hot streak’ genoemd. De onderzoekers definiëren het als ‘winnen levert meer winst op’. Bij de proefpersonen van het onderzoek duurde zo’n hot streak vier à vijf jaar. Een succesvolle periode blijkt overigens niet samen te hangen met productiviteit. Het werkvolume in een succesvolle tijd is meestal gelijk aan normale periodes in een carrière.

Kans voor bedrijven

Volgens de onderzoekers kunnen bedrijven een graantje meepikken van werknemers die een succes behalen. Aanbevolen wordt om een hot streak niet te negeren. Herkennen van het fenomeen kan bedrijven helpen bij het aannemen en behouden van werknemers die wellicht een blijvende impact hebben. Niet alleen bedrijven kunnen baat hebben bij een hot streak. Ook werknemers wordt een hart onder de riem gestoken. Zo hebben zij volgens de onderzoekers het lot van hun carrière in eigen hand. Ben je de dertig al jaren gepasseerd? Geef dan niet op! Als je maar ambitieus blijft, dan ligt doorbraak nog altijd op de loer.

Bron: Management Team
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *