Houd kleine problemen klein
Uitgelicht Samenleving

Houd kleine problemen klein

Jan-Matthijs Blom 8 feb 2019

Ken je het gevoel dat je problemen groter maakt dan ze lijken en het daardoor misgaat? Er is maar één oplossing voor: houd ze klein.

In mijn werk als event-manager leer ik omgaan met allerlei soorten problemen en daar vooral rustig mee om te gaan. Zo nu en dan gebeurt er echter iets onverwachts waar je je niet op kunt voorbereiden. Afgelopen zaterdag leidde ik een sjiek diner in een restaurant voor gasten die een nieuwe tentoonstelling gingen bezoeken. We waren halverwege het diner en alles liep perfect toen een vrouw mij aanschoot die duidelijk niet bij het diner hoorde. Ze was gekleed in een rode jas en keek een beetje gepikeerd uit haar ogen. Misschien was ze verdwaald? Dat bleek niet het geval. Ze wist heel goed waar ze moest zijn, want wat bleek: ze kon niet weg omdat iemand anders met zijn slot haar fiets had vastgezet.

Zoektocht

Ik voelde sympathie voor de vrouw, maar vond het ook voor mijzelf een lastige situatie. Want de boosdoener zat waarschijnlijk tussen de gasten. Ik wilde niet het goed verlopen diner verpesten door te laten omroepen dat die fiets vaststond en of de eigenaar van de andere fiets in actie wilde komen. Er zat maar een ding op: iedereen langsgaan en hopen dat ik snel degene vond om wie het ging. Gewapend met haar telefoon waarop een foto van de fiets stond ging ik één voor één mijn gasten langs om op zachte toon te vragen of zij van iets wisten.

Lamborghini

‘Of ik op de fiets ben? Waarom vraagt u dat?’ of ‘Nee hoor veel te koud om te fietsen, hoezo?’, waren veel gehoorde reacties. Om beleefd te zijn werd uitgelegd wat er aan de hand was. Bijna iedereen reageerde met medeleven, of een klein grapje: ‘Nee ik ben met de Lamborghini.’ Blijkbaar was ik begonnen aan de verkeerde kant van het restaurant met vragen, want pas aan de op een na laatste tafel vond ik de eigenaresse van de fiets. De hele tafel schoot in de lach nadat ze hoorden wat er aan de hand was en wie het gedaan had.

Wijze les

De dame in de rode jas was dolblij en opgelucht nu bleek dat ze gewoon naar huis kon fietsen. Een aantal mensen riep ons nog wat vrolijke woorden toe terwijl we gedrieën naar buiten liepen om de fietsen van elkaar los te maken. Uiteindelijk heeft niemand er last van gehad en werden er zelfs complimenten gemaakt over hoe goed die vrouw geholpen was. Voor mijzelf bleek het weer een wijze les: een klein probleem wordt het best opgelost door het klein te houden.

Jan-Matthijs Blom

Jan-Matthijs Blom

Sinds februari 2019 is Jan-Matthijs onderdeel van het redactieteam van The Optimist. Als stagiair is hij bezig met het vinden van zijn stem als...

Meer over Jan-Matthijs >

Reacties

1 reactie

  1. Over de fiets; het zelfde had aan mijn hoofd. Een goede vriendin van mijn dochter had het zelfde probleem. Een grote Bridge drive, ik kon echt tafeltje voor tafeltje langs het was daar doodstil ik vertelde heel luid mijn probleem en dat ik na 5 min.het slot zou gaan open breken. 150 dodende ogen keken mij aan maar na enkele min. stond ik buiten met doos Anton die de fietsen ontgrendelde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *