Hier worden kinderen beter van

The Optimist 2 nov 2021 Gezondheid

Er bestaat een scala aan initiatieven dat zich inzet voor de gezondheid van kinderen. The Optimist zet drie spraakmakende ideeën op een rij. Van donormelk voor te vroeg geboren baby’s tot post-corona coaches voor jongeren.

Donormelk voor te vroeg geboren baby’s

Uit onderzoek blijkt dat baby’s die te vroeg geboren worden zich beter ontwikkelen wanneer zij natuurlijke moedermelk krijgen. Doordat moeders niet altijd voldoende melk produceren, begint het Veldhovense MMC als eerste perifere ziekenhuis met het inzetten van donormelk.

Wanneer een moeder te vroeg bevalt, begint een intensieve periode van het langdurig afkolven van moedermelk. Soms komt het voor dat de moeder te ziek is om moedermelk te produceren. Als binnen de eerste twaalf uur na de bevalling de moedermelkproductie niet voldoende op gang is gekomen, krijgen de baby’s donormelk. Hiervoor komen alleen baby’s in aanmerking die korter dan dertig weken in de buik van de moeder hebben gezeten of bij de geboorte minder dan duizend gram wegen.

De donormelk is afkomstig van moeders die moedermelk over hebben. Zij stellen hun melk beschikbaar aan de Nederlandse Moedermelkbank in Amsterdam. Op aanraden van de Wereldgezondheidsorganisatie gebruiken ziekenhuizen deze melk voor vroeggeboren baby’s. Wanneer deze baby’s moedermelk krijgen, zijn ze minder vatbaar voor infecties dan baby’s die kunstvoeding krijgen.

Kinderen maken spelenderwijs kennis met het ziekenhuis

Een ziekenhuisopname is voor kinderen een heftige gebeurtenis. Daarom ontwikkelde Bureau Méteau, gespecialiseerd in kinderzorgcommunicatie, Het Beterboek. Dit boek laat kinderen spelenderwijs met het ziekenhuis kennismaken. Met als doel om de angst voor onderzoeken en behandelingen weg te nemen.

Het boek geeft de kinderen uitleg over wat ze kunnen verwachten tijdens hun opname. Ook bevat het spelletjes, kleurplaten en lege bladzijdes om hun eigen verhaal op te schrijven. Daarnaast is er ruimte voor foto’s en berichten van vrienden, ouders of verplegers. Na afloop mogen de kinderen het boek mee naar huis nemen. Hierdoor kunnen zij op een later moment terugkijken wat er allemaal gebeurd is.

Post-coronacoach geeft jongeren grip

Sinds de coronacrisis heeft ruim één op de drie jongeren last van angst, stress of somberheid. Daarom lanceerde Hunt Your Dream op maandag 18 oktober de eerste virtuele post-coronacoach voor jongeren. Via mentale e-healthtechnieken laten de initatiefnemers jongeren werken aan hun geluk en toekomstdromen.

Samen met hun virtuele coach werken jongeren dagelijks aan diverse groeithema’s. Denk aan angsten overwinnen, zelfvertrouwen ontwikkelen en gezond leven. Daarnaast kunnen jongeren via een eenvoudig menu kiezen uit gratis blogs, trainingen, boeken, documentaires, podcasts en meditaties. De virtuele post-coronacoach Hunt Your Dream is te downloaden via de App Store of via Google Play.

Tijdens de coronacrisis is gezondheid een extra belangrijk thema. Eerder deze week schreven wij over hoe voeding een rol speelt in het ziekteverloop van corona. Lees hierover meer in deze daily.

Themaweek gezondheid

Van 1 t/m 5 november staat The Optimist in het teken van gezondheid. Daarom publiceren wij deze week daily’s, longreads en socials over welzijn.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie