Het effect van rood en blauw

The Optimist 4 jul 2018 Gezondheid

Een licht huis is een gezellig huis. Tot zover weinig nieuws. Maar wist je dat de manier waarop het licht het huis invalt ook van belang is?

In een licht huis voel je je beter. Zonlicht heeft namelijk grote invloed op ons lichaam. Niet alleen onze geestelijke gezondheid profiteert van zonlicht. Zelfs onze fysieke gezondheid verbetert. Ons lichaam is zich continu bewust van het verloop en de lengte van de dag. Via de ogen komt het zonlicht binnen en vervolgens wordt het door de hersenen geanalyseerd op samenstelling. De samenstelling van het licht verandert namelijk gedurende de dag. ’s Ochtends zit er veel meer blauw in het licht dan ’s avonds. Dan overheerst namelijk het rood. Die kleuren en de overgang ertussen beïnvloeden diverse processen in het lichaam.

Blauw en cortisol

Onder invloed van het blauwe licht in de late ochtend en vroege middag maakt het lichaam in de bijnierschors cortisol uit cholesterol aan. Dit is het licht dat hoger invalt. Cortisol is een stresshormoon dat ervoor zorgt dat we alerter zijn en ons beter kunnen concentreren. De aanmaak is het hoogst als we net wakker worden en halveert in de loop van de dag. Cortisol is ook heel belangrijk als natuurlijke ontstekingsremmer en bij het herstel van energie na een stressreactie. Langer profiteren van het effect van blauw licht kan onder andere door middel van een daglichtlamp of door bij een rolgordijnwinkel een lichtdoorlatend blauw rolgordijn te kopen of door bijvoorbeeld een filterfolie over het raam te plaatsen. Er zijn zelfs speciale ramen die door middel van spiegeltechnieken het blauwe licht versterken. Dat kan vooral prettig zijn in de donkere dagen van december en januari.

Rood en melatonine

Melatonineproductie in het lichaam neemt toe naarmate het licht roder wordt. Het licht wordt roder zodra het begint te schemeren en neemt dan steeds verder af. Dit is het licht dat dus laag het huis binnenvalt en lange schaduwen maakt. Melatonine wordt gemaakt in de pijnappelklier in de hersenen en bereidt het lichaam voor op de slaap en signaleert of de tijd rijp is om voort te planten. Langere dagen (meer blauw licht) betekent dat het voorjaar wordt en dus tijd voor baby’s. De aanmaak van melatonine wordt gestopt als de ganglioncellen in de ogen blauwlichtsignalen opmerken. Met name beeldschermen en kunstlicht bevatten blauw licht. Idealiter werken we dus ’s avonds niet met beeldschermen en gebruiken we binnen vooral geel en rood licht. Naast een romantisch gevoel hebben haardvuren en kaarslicht nog een ander gunstig effect: ze maken de aanmaak van melatonine mogelijk.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Het effect van rood en blauw”

Geef een reactie