Een wandeling over het dak, in de toekomst heel normaal?

The Optimist 1 jun 2022 Samenleving

In Rotterdam kunnen voetgangers de komende tijd de Erasmusbrug en de Coolsingel niet alleen vanaf de grond bewonderen, maar ook vanaf verschillende daken van gebouwen in de binnenstad.

In het centrum van de Maasstad kun je momenteel de looproute ‘Rotterdam Rooftop Walk’ afleggen. De route wordt aangegeven met een oranje loper, en loopt over daken van onder andere de Bijenkorf en WTC Rotterdam. Daartussen bevindt zich een loopbrug waarop je een uniek uitzicht over de Coolsingel te zien krijgt. Ook kun je tijdens de route uitkijken over de binnenstad en daken van andere gebouwen, waarop bijvoorbeeld landingsbanen voor bezorgingsdrones, kunstprojecten en groen te zien zijn.

‘Je kan het dak op!’

Bij een bezoek van het dak van de Bijenkorf kun je een kijkje nemen bij de uitgebreide moestuin. Deze moestuin is een voorbeeld van wat je zou kunnen doen met ongebruikte platte daken in stedelijke gebieden. Dat is ook precies het doel van de Rotterdam Rooftop Walk. Directeur Nikki Kamps zegt hierover in een interview: ‘De Rooftop Walk is bedoeld voor het grote publiek. We willen geen exclusieve beleving, maar alle bewoners en bezoekers van de stad de ruimte laten ervaren die we kunnen benutten om de stad gezonder, duurzamer en leefbaarder te maken. Je kan het dak op, dat is niet voor niets onze lijfspreuk.’

De Rooftop Walk is een onderdeel van de Rotterdamse Dakendagen. Volgens de organisatie is er in Rotterdam 18 vierkante kilometer aan ongebruikte dakruimte in de stad. Om hier meer kennis over te delen, vindt op 3 juni de International Rooftop Knowledge Day plaats. Ook brengt de organisatie de Dakencatalogus uit, vol innovaties en ideeën om lege daken te gebruiken bij uitdagingen als woonopgave, energietransitie, klimaatadaptatie en inclusiviteit.

Je kunt de Rotterdam Rooftop Walk lopen tot en met 24 juni voor € 3,50. Voor tickets en meer informatie kijk op de website.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie