Een internetballon sluit Kenia aan

The Optimist 13 aug 2018 Economie

Het Amerikaanse moederbedrijf van Google heeft laten weten dat de organisatie van plan is om in 2019 voor internettoegang te zorgen in Kenia. Het moederbedrijf Alphabet werkt daarvoor samen met Telkom Kenya. In dorpen en op het platteland kunnen Kenianen hierdoor gebruik maken van het internet. De manier waarop is echter wel heel bijzonder.

Het project wordt Loon genoemd en is bedacht in het innovatielab van Alphabet, het ietwat onbekende moederbedrijf van Google. De technologie werd eerder gebruikt in Puerto Rico nadat een orkaan ervoor zorgde dat geen telecom meer beschikbaar was voor meer dan 250.000 mensen. Kenia hoopt met de technologie de gehele bevolking van bijna 49 miljoen mensen internettoegang te geven. Een Loon-ballon kan een gebied van vijfduizend vierkante kilometer bedienen.

‘De missie van Loon is om alle mensen ter wereld te verbinden door stoutmoedige technologieën uit te vinden en te integreren’, aldus Alastair Westgarth, directeur van Loon. Zijn collega bij Telkom Kenya reageert: ‘We zullen hard met Loon moeten samenwerken om de eerste commerciële mobiele dienst in Afrika zo snel mogelijk op te leveren met behulp van Loons ballon-internet.’

De Keniaanse overheid is blij met het initiatief. Kenia is een van de meest ontwikkelde landen van Afrika op het gebied van technologie. De hoofdstad Nairobi begint inmiddels het Silicon Valley van Afrika te worden. Daar is de ‘beste en meeste’ toegang tot mobiele telefonie en het internet, aldus de overheid. Maar de landelijke gebieden blijven achter.

Over Loon

Loon maakt gebruik van serviceballonnen, die van energie worden voorzien met een zonnepaneel. Daarmee kan 4G-internet worden geleverd aan gebieden waar weinig mensen wonen. Stedelijke gebieden van Kenia hebben ‘normale’ telecomvoorzieningen, zoals mobiele telefonie en internet, maar er zijn enorme gebieden waar de mensen zeer verspreid wonen. Hier hebben de mensen nog nauwelijks bereik.

De ballonnen vliegen op twintig kilometer boven zeeniveau. Daarmee belemmeren ze het vliegverkeer niet, maar ze hebben ook geen last van weersinvloeden. Daar werken de ballonnen als een soort vliegende netwerktoren. Het internet wordt vanaf de ballon naar de aarde gestraald.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Een internetballon sluit Kenia aan”

  1. Had er eerder kennis van genomen. Wat ik me afvraag is hoe de ballonnen ‘op positie’ blijven. Is de atmosfeer op 20 km zonder wind? Heeft de balon navigatie en aandrijving. Wat is de beste link om hier verder over te lezen?

Geef een reactie