Een digitale neus voor verspilling

The Optimist 13 nov 2020 Gezondheid

Tegenwoordig lijkt er voor iedere biologische functie een technologische tegenhanger, zelfs voor ons vertrouwde reukorgaan. Onderzoekers van de Nanyang Technological University komen met een elektronische neus die verspilling tegengaat.

De inspiratie komt uit de natuur. Rottend vlees stoot namelijk bepaalde gassen uit. Bij zoogdieren binden die gassen zich aan receptoren in de neus. Deze geven vervolgens een seintje aan het brein. Voor de receptoren komt een barcode in de plaats en voor het brein een geavanceerd AI-systeem. De barcode bestaat uit 20 strepen. In deze zit een combinatie van chitosan en cellulose. Dit gecombineerd met kleurstoffen zorgt voor een uniek kleurenpatroon, gebaseerd op houdbaarheid.

Bij de barcode hoort ook een algoritme. Dit kan aan de hand van verschillende kleurpatronen de houdbaarheid bepalen. Het idee is om deze als app te combineren met de streepjescode. De digitale neus kan bedorven vlees in alle gevallen ertussenuit snuiven. Ook vers of iets minder vers vlees werd correct bestempeld met een zekerheid van tussen de 96 en 99 procent.

Niet alleen de universiteit laat zich inspireren. Ook de anti-verspillingsapp Too Good To Go komt met een oplossing. Daarover kan je in de daily (Geb)ruik je gezonde verstand meer lezen.

 

Bron: Advanced Materials
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie