Duitsland geeft 120 inwoners basisinkomen

The Optimist 21 aug 2020 Economie

Na Brazilië en Finland waagt Duitsland zich nu ook aan een experiment met een gratis universeel basisinkomen. Uit het driejarige onderzoek moet blijken wat het effect is van gratis geld. Niet alleen de duur van het experiment is bijzonder, ook de manier waarop de basisinkomens worden gefinancierd is nieuw.

Effect gratis geld

Het onderzoek dat komend jaar van start gaat, voorziet 120 Duitsers van 1.200 belastingvrije euro’s per maand en moet uitwijzen of een gratis basisinkomen bijdraagt aan een gezonder en socialer leven. Ook wordt gekeken of het de financiële zorgen laat afnemen, of de deelnemers er gedurfde keuzes door durven nemen, of het ze milieu- en klimaatbewuster maakt en of het maatschappelijke onzekerheid en polarisatie kan terugdringen.

Bijzondere financiering

De proef met het basisinkomen wordt via crowdfunding gefinancierd door een grote groep particuliere donateurs en onafhankelijk uitgevoerd door het Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) en wetenschappers van de Universiteit van Keulen en het Max Planck Instituut. Omdat de financiering van het onderzoek niet afhankelijk is van overheid en politiek, wordt volgens de initiatiefnemers nieuw wetenschappelijk terrein betreden.

De groep van 120 deelnemers die mee mag doen moet nog worden samengesteld en zal een afspiegeling zijn van de samenleving. Deelnemers mogen extra inkomen verdienen middels betaald werk.

Bron: FD.nl
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie