Deze woonboot drijft op potten

The Optimist 3 apr 2018 Natuur & Milieu

Wat als een huis zijn omgeving zou verbeteren? Dat is de vraag die Michelle Lanker en haar man Bill Bloxom beantwoordden toen ze hun eigen huis ontworpen. Van materiaalkeuze en hernieuwbare energie tot het gebruik van drijvende eilandjes om nieuwe leefomgevingen in het water mogelijk te maken – deze woonboot heeft het allemaal.

Het is een woonboot aan Lake Union in de Amerikaanse staat Washington. Hun drijvende huis is niet alleen nul-op-de-meter maar verbetert ook de waterkwaliteit en biodiversiteit. Ze noemden het Huisboot H en het bevat een scala aan eco-vriendelijke elementen.

Eilandjes

Het belangrijkste aan Huisboot H zijn symbiose en duurzaamheid. Zoals te verwachten valt komt de energievoorziening van zonnepanelen en is de woonboot ontworpen om bijzonder energiezuinig te zijn. Maar het echte wonder ligt onder het huis. Het ligt namelijk op een aantal drijvende eilandjes die de waterkwaliteit verbeteren. De eilandjes bestaan uit een soort drijvende potten – gemaakt van gerecycled plastic – waarin waterplanten uit het meer staan. Hun wortelstelsel schoont het water op en is een veilige plek voor vissen om hun eieren te leggen. Vanuit een raam in de vloer van de woonboot is het groeiende ecosysteem te bewonderen.

Alles is duurzaam

Er is niet alleen over de duurzaamheid van de eilandpotten nagedacht. Doordachte materiaalkeuze is een doorlopend thema in de woonboot. Het meest opvallend zijn wellicht de cedarhouten balken die nog afkomstig zijn uit de vorige woonboot van Lanker en Bloxom. Maar ieder element in het huis is duurzaam gemaakt. Speciaal plastic laminaat voor de kasten, een interieur van bamboe en muren van cement-fiberboard: het is allemaal duurzaam en bovendien bijzonder licht.

De rol van het licht binnen is niet verwonderlijk. Met een uitzicht op de skyline van Seattle is de 3-laags glazen pui met openslaande deuren bijna een must. Om verder energieverlies tot een minimum te beperken zijn de andere muren en het dak gevuld met isolatieschuim. Maar ook het groene dak draagt bij aan isolatie. Daar staat ook een serie zonnepanelen opgesteld dat de LED-lampen in huis van stroom voorziet en de boiler van 240 liter voorziet van warm water. Dat water wordt trouwens ook gebruikt om de vloerverwarming te verhitten. Als laatste is er nog een warmtewisselpomp in de woning die de warmte van het meer gebruikt.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie