Deze plant is het medicijn bij natuurgemis

The Optimist 24 mei 2019 Gezondheid

Het is al een tijdje geleden, maar ooit zijn we begonnen met het inwisselen van de natuur. Beetje bij beetje ruilden we onze natuurlijke leefomstandigheden in voor een moderne, stedelijke leefstijl. In ruil hiervoor kregen we niet alleen luxe, comfort en veiligheid, maar ook stress, lawaai en een stilzittend bestaan. Ons lichaam kan er niet aan wennen, want meer dan ooit voelen we ons opgebrand en ziek.

Volgens de Noorse ingenieur Jørn Viumdal hebben we last van natuurgemis. Dit geeft klachten als hoofdpijn, een zwaar gevoel in het hoofd, vermoeidheid en luchtwegirritaties. Hij begrijpt dat we niet massaal terug de jungle in kunnen trekken om weer gezond te worden. Daarom deed hij onderzoek naar hoe we zo effectief mogelijk de natuur in huis kunnen halen. Hij ontwikkelde de ‘Boslucht-methode’ en deelde zijn bevindingen in zijn boek Skogluft (Noors voor Boslucht). Daarbij ontdekte hij dat een bepaalde plant zo krachtig is dat het onze gezondheid terug kan geven. Viumdal stelt: ‘We doen allemaal ons best om onze dagen zo goed mogelijk door te komen, vaak met grote inspanning. Dan is het zonde om al je energie te gebruiken om te vechten tegen vermoeidheid, concentratieproblemen en vaag onbehagen wanneer je die op een vrij eenvoudige manier kunt vermijden.’

Word weer gezond

Volgens Viumdal kunnen we twee dingen doen: of we gaan midden in de natuur wonen, of we halen de natuur naar binnen. Dat laatste kan volgens hem eenvoudig met de Boslucht-methode. Deze methode ontwikkelde hij na vele baanbrekende studies over de invloed van een bosrijke omgeving en het effect van groen op een mens te hebben bestudeerd. Deze kennis en het experimenteren met verschillende planten bracht Viumdal tot zijn methode: het naar binnen halen van een speciaal soort groen en daglicht in huis, kantoor, school of andere instelling.

Om ons het gevoel te geven alsof we midden op de dag buiten in de vrije natuur zijn, ontwierp Viumdal een Boslucht-muur, een speciale plantenwand verlicht door ledverlichting. De beste plant voor deze muur is een regenwoudplant die kan hangen, lang zonder water kan, weinig grond nodig heeft, in lamplicht kan staan, snel groeit, de lucht reinigt en geen allergische reactie veroorzaakt. Deze gunstige eigenschappen zijn allemaal terug te vinden in de Epipremnum aureum, ook wel de drakenklimop.

Effect Boslucht-muur

Viumdal onderzocht de werking van zijn Boslucht-muur. Op een kinderdagverblijf resulteerde dit in een afname van stress, meer rust in lokalen en minder luchtwegirritaties, hoofdpijn en vermoeidheid. Ook was er minder ziekteverzuim onder werknemers en werden zij socialer in de omgang.

Volgens de Noor is het simpel om een eigen Boslucht-muur te bouwen. Er zijn zelfs geen groene vingers voor nodig. Viumdal stelde simpele regels op om jouw eigen Boslucht-muur tot een succes te brengen die hij deelt in Skogluft en op de website www.skogluft.com. Daar zie je ook hoe zo’n plantenwand eruitziet.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie