De potentie van Afrikaanse bijen

Jan-Matthijs Blom 13 mei 2019 Natuur & Milieu

Voor het beschermen en het bevorderen van de biodiversiteit worden overal ter wereld bijenpopulaties gehouden. Jonas Geldmann van de Universiteit van Cambridge is van mening dat het houden van bijen de biodiversiteit juist verlaagt. In zijn laatste publicatie vertelt hij dat tamme bijen rivaliseren met wilde soorten. Dit is zo bij volkeren in Amerika, Europa en Azië. Maar niet in Afrika.

Dit komt omdat imkers vaak Afrikaanse bijen houden, schrijft de BBC. De beestjes zijn verwant aan de wilde soorten in Afrika en het inzetten van de Afrikaanse bijen leidt niet tot rivaliteit.

Het houden van bijen in Afrika heeft daardoor veel potentie. Niet alleen zorgt het voor een versterking van de biodiversiteit, de economie van de Afrikaanse landen kan worden geholpen door de toename van export van honing. Nu wordt de honing vaak nog gebruikt om lokale wijnen te produceren en dat terwijl er wereldwijd een grote vraag naar honing is.

Bijenhekken

Andere mogelijke toepassingen van het houden van bijen is het weghouden van wilde dieren. Op een aantal plekken in Kenia staan er zogenaamde ‘bijenhekken’ om olifanten weg te houden van akkers van lokale boeren. Het project ‘Elephants and bees’ dat in de bijenkasten voorziet, spreekt van een groot succes op hun site. De boeren produceren meer doordat zij niet worden gestoord door olifanten met als bijkomend voordeel dat minder olifanten worden doodgeschoten. Daarnaast verdienen de boeren extra aan de verkoop van honing.

Digitaal monitoren bijenkorven

Het houden van bijen in Afrika is niet eenvoudig. Door grote droogte, gebrek aan kennis en onverstandig gebruik van pesticiden zijn veel bijenpopulaties verloren gegaan. Experts wijzen erop dat dit deels veroorzaakt wordt door slecht management. Dit kan worden opgelost door technologie in te zetten om de bijenpopulaties beter te monitoren.

Bedrijven als ‘Honeyflow Africa’ en ‘HuchiHive’ ontwikkelen digitale systemen die de bijenpopulaties constant in de gaten houden, meldt CNN. Het rendement van de bijenkorven wordt daarmee verhoogd. De twee innovatieve bedrijven kunnen wellicht voor een kantelpunt zorgen. Met voldoende financiële steun wordt het houden van bijen namelijk een winstgevende en duurzame vorm van natuurbeheer in Afrika.

Jan-Matthijs Blom

Jan-Matthijs Blom

Sinds februari 2019 is Jan-Matthijs onderdeel van het redactieteam van The Optimist. Als stagiair is...

Meer over Jan-Matthijs Blom >

Reacties

Geef een reactie