De groene muur

The Optimist 8 apr 2019 Natuur & Milieu

In Afrika is een bijzonder project gaande. Uitgestrekt over meer dan achtduizend kilometer wordt een muur gebouwd. Een muur van bomen. Het is een initiatief van twintig Afrikaanse landen die de handen ineengeslagen hebben. Samen hebben ze een campagne gelanceerd die ambitie uitspreekt: het doen groeien van een wereldwonder.

De regio waar het om gaat is een gebied ten zuiden van de Sahara, genaamd de Sahel. Tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw was dit gebied een bloeiende oase. Bevolkingsgroei, klimaatverandering en een niet duurzaam landbouwbeleid hebben ervoor gezorgd dat het gebied dor en droog is geworden. In 2007 hebben elf landen het ‘Grote Groene Muur’-project gelanceerd. Door de jaren heen hebben andere landen zich aangesloten.

Impact

Op dit moment is vijftien procent van de muur af, aldus de site goodnewsnetwork.org. Hoewel het einddoel nog ver verwijderd is, is de impact al duidelijk te merken. Het grootste effect is de landwinning, tientallen miljoen hectares, volgens de site van het ‘Grote Groene Muur’-project. Daarnaast zijn er talloze positieve neveneffecten. Het planten van al deze bomen heeft gezorgd voor een vruchtbare bodem waardoor er ook weer meer voedsel kan worden verbouwd. Het grondwater is op meer plekken bereikbaar, wat zorgt voor meer bronnen van drinkwater in dorpen. Het onderhoud van de bomen zorgt voor mogelijkheden van werkgelegenheid en inkomen.

Levend organisme

Als de muur af is, zal het een groter levend organisme zijn dan ‘The Great Barrier Reef’. En hoewel dit mooi is meegenomen, oogst het project vooral lof over het feit dat zoveel mensen en organisaties zijn betrokken. Het is een voorbeeld van samenwerking die klimaatverandering tegengaat en tegelijkertijd zoveel miljoenen mensen een hoopvoller bestaan geeft. Dit wereldwonder laat zien dat zolang de wil er is, de mensheid bijna elk probleem samen kan overwinnen.

Bron: Good News Network
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “De groene muur”

  1. Deze muur en tevens van een pijpleiding van de ene oceaan tot de andere met waterzuiveringstations op veel tussenliggende plekken hierbij! Daarvan “droom” ik al meer dan 25 jaar. Ieder die ik hierover sprak of poogde hierover te spreken – ook UNESCO-functionarissen – toe een begin te maken hed en heb ik niet verklaarden mij voor “Fantast”. Geld om zelf hiertoe een begin te maken, had en heb ik niet.
    Dus is mij dit initiatief uit het Hart gegrepen.
    Wordt dit financieel breed ondersteund?
    Wordt dit aan het ander einde van die woestijnen ook gedaan? (tot men elkaar daarin ontmoet?
    Een werkelijk groenmakend en levensmogelijkheden gevend projekt!! Heerlijk dat te beleven!

Geef een reactie