De banaan als duurzaam Nederlands streekproduct? Het kan!

The Optimist 20 dec 2018 Natuur & Milieu

Het kromme, exotische stukje importfruit heeft er een duurzame concurrent bij. De ‘Nederbanaan’. Het lukte onderzoekers van de Wageningen University & Research namelijk een banaan van eigen bodem te oogsten. De zogenoemde Nederbanaan is een product dat voortkomt uit een uniek onderzoeksexperiment, uitgevoerd in de kassen van het proefbedrijf Unifarm in Wageningen. Volgens Gert Kema, hoogleraar Tropische plantenziektekunde, is de banaan speciaal voor het 100-jarig bestaan van WUR regionaal geteeld in de Wageningse kassen.

Het experiment diende tegelijk als onderzoek of de Nederlandse bananenteelt perspectieven biedt voor verder onderzoek naar het beheersen van de Panamaziekte. Deze ziekte bedreigt de bananenteelt elders in de wereld. De teelt in de Wageningse kassen vond daarom niet plaats in de grond, maar op substraat van turfachtige cocopeat en steenwol waarin een agressieve schimmel zich niet vestigt. Kema acht het experiment zeer succesvol: ‘De bananenplanten groeien uitstekend op cocopeat en steenwolsubstraat met alleen een voedingsoplossing.

Voordeel van de substraatteelt is dat voedingsstoffen beter kunnen worden afgestemd op de behoefte. Bovendien voorkom je verliezen, mogelijk zo’n 30 procent, door lekkage. De ‘Nederbanaan’ heeft ook geen ziektebestrijding nodig, waardoor de teelt duurzamer is dan die in de traditionele productiegebieden.’

Regionale markt

In de Wageningse kassen staan zestig bananenplanten, niets vergeleken bij de honderdduizenden hectares grond waar bananen wereldwijd op worden verbouwd. Toch hebben de planten in de kassen volgens Kema nu al meer ruimte nodig: ‘We hebben wel geleerd dat de plantdichtheid op dit moment te hoog is. Dat gaan we aanpassen, zodat we meer licht hebben en de trossen sneller afrijpen.’

De geoogste bananen uit de Wageningse kassen zijn ondertussen geoogst en worden afgerijpt door Chiquita. De bananen vormen het begin van de ontwikkeling van een duurzame bananenteelt met diverse bananen die resistent zijn tegen ziektes en die worden geteeld in een gezonde bodem in een verantwoord sociaal klimaat.

Bron: WUR
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “De banaan als duurzaam Nederlands streekproduct? Het kan!”

  1. Fijn dat er naast nederwiet, nu ook de nederbanaan bestaat
    ben benieuwd wat de WUR nog meer voor ons in petto heeft

  2. Wellicht een heel goede ontwikkeling voor de bananenteelt, maar niet voor de bevolking en streken waar de bananen nu vandaan komen, tenzij het daar uitgevoerd kan worden i.p.v. in Nederlandse kassen.

Geef een reactie