Meld u aan voor dagelijks gratis goed nieuws

Actueel

Uber wil vliegende taxi’s inzetten

Uber wil vliegende taxi’s inzetten

Uber wil in 2020 passagiers gaan vervoeren met vliegende taxi’s. Het taxibedrijf gaat onder meer met[...]
Plastic-etende rups oplossing voor afvalproblemen

Plastic-etende rups oplossing voor afvalproblemen

Er is een nieuwe oplossing voor het afvalprobleem op de wereld. Wetenschappers hebben een rubs ontde[...]
Lichte fysieke inspanning positief voor hersenen 50-plussers

Lichte fysieke inspanning positief voor hersenen 50-plussers

Lichte fysieke inspanning is goed voor de hersenen van 50-plussers. Dit komt uit een Australische st[...]
Verkoop van laptops groeit flink

Verkoop van laptops groeit flink

De verkoop van laptops is flink gestegen in het eerste kwartaal van het jaar. In West-Europa gingen [...]
Nieuwe Audi rijdt bijna volledig zelfstandig

Nieuwe Audi rijdt bijna volledig zelfstandig

De volgende generatie van de Audi A8 kan bijna volledig zelfstandig rijden. Dit meldt AutoWeek op zi[...]

Wereldeconomie groeit gestaag

19 april 2017

De wereldeconomie groeit ook volgend jaar nog gestaag. Dit blijkt uit het dinsdag uitgebrachte Workd Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Wel zijn er enkele risico’s aan verbonden.

In de gevestigde industrielanden staat de wereldeconomie er dit en volgend jaar beter voor. Het IMF heeft zijn prognoses van een half jaar geleden bijgesteld. Vorig jaar groeide de economie nog met 3,1 procent, dit jaar wordt dit 3,5 procent en volgend jaar zelfs 3,6 procent. Vooral Europa en Azië zullen dit ondervinden.

Het optimisme komt voort uit de versnelling in de groei die in de tweede helft van vorig jaar heeft plaatsgevonden. De verbeteringen ten opzichte van eerdere verwachtingen zorgt er ook voor dat de economie in de eurozone gestaag groeit, namelijk met respectievelijk 1,7 en 1,6 procent in 2017 en 2018.

Vooral China heeft analisten verrast met een economische groei van 6,9 procent in het eerste kwartaal van 2017. Ook de peilingen onder Amerikaanse consumenten zijn positief, maar een van de afdelingen van de Amerikaanse centrale bank, gevestigd in Atlanta, zei vrijdag te verwachten dat de economische groei in de VS over het eerste kwartaal niet veel hoger uit zal komen dan 0,5 procent.

Hoewel het er positief uitziet, zitten er ook enkele risico’s aan vast. Het protectionisme dat in sommige landen speelt, kan leiden tot handelsoorlogen. Hierdoor kan er een inflatie ontstaan, terwijl de productiviteit omlaag gaat.

Consumenten hebben hierdoor minder te besteden en bedrijven gaan minder investeren. Daarnaast is de wereldeconomie ook afhankelijk van het koopgedrag van de consument. Dit verandert voortdurend, waardoor de verwachtte cijfers anders uit kunnen vallen. Op dit moment is dit echter nog niet aan de orde en kunnen zowel bedrijven als consumenten opgelucht adem halen.

Geef een reactie

Aanmelden nieuwsbrief

 

Gratis dagelijks goed nieuws!