Vervloekt

Verwensingen schaden echt.

David Jonckheer | 21 juli/augustus 1998 issue
DE HEKSEN EN TOVENAARS zijn onder ons. En het blijken onze buren, moeders, vaders, zakenrelaties, de huisarts, vrienden en misschien jij zelf. De ander vervloeken heeft invloed en bijna iedereen doet het. Hoe vaak verwensen wij niet een ander of hopen stiekem dat hem of haar iets overkomt. Uit een onderzoek uit 1994 blijkt zelfs dat één op de twintig Amerikanen wel eens daadwerkelijk gebeden heeft voor het ongeluk van een ander.

DE AMERIKAANSE ARTS Larry Dossey doet al jaren onderzoek naar de invloed van het gebed op het genezingsproces van patiënten (zie Ode nummer 17). Het blijkt, dat gebeden inderdaad worden verhoord en dat velen van zijn patiënten waarvoor is gebeden, genezen zonder dat de wetenschap dit kan verklaren. Maar als dit zo is, als het positieve gebed inderdaad een gunstige invloed heeft op het genezingsproces, dan moet het tegenovergestelde ook waar zijn. Dan heeft de vloek – het negatieve gebed – ook invloed en kunnen allerlei verwensingen grote gevolgen hebben, zegt Dossey in New Age Journal (november/december 1997). ‘Bidden en vervloeken zijn twee zijden van dezelfde medaille en kunnen dus beide hun invloed doen gelden. Wie dit niet wil zien en direct denkt aan heiligschennis, ontkent de schaduwzijde van het leven’, aldus Dossey.

VOLGENS DOSSEY IS een goed begrip voor het gebed, of het nu negatief of positief is, zeer belangrijk, omdat het ons bewust maakt van onze eigen verantwoordelijkheid voor wat wij zeggen, voelen of denken. ‘Het is goed als iedereen beseft dat zijn onbewuste intenties, wensen of negatieve gebeden anderen daadwerkelijk kunnen schaden. En wanneer we ons hiervan niet bewust zijn, zullen we makkelijker het slachtoffer zijn van de negatieve gebeden van een ander.’

HET LEVEREN VAN BEWIJS is een probleem voor Dossey. Gedegen onderzoek naar de negatieve effecten van bidden is ethisch onverantwoord en ook illegaal, omdat het bewijs pas is geleverd als de proefpersonen inderdaad ziek worden na het uitspreken van een banvloek. Wel heeft Dossey in oude culturen methoden gevonden die beschermen tegen vervloeking door anderen. Zelfvertrouwen is essentieel. En dat kan worden gesteund met bidden. ‘Heer, bescherm ons tegen het kwaad’, doet wonderen. Vocale rituelen, zoals gezangen en chants, geven kracht en moed. Ook symbolen, amuletten en talismannen bieden bescherming. Hetzelfde geldt voor meditatie, bedevaart en de natuur.

Geef een reactie