Vietnamese boeren leren paddestoelen kweken op stro

Elleke Bal 19 okt 2014
De Vietnamese boerin Minh Vu (die ook op de foto staat) zit na elke oogst op haar rijstveld weer met hetzelfde probleem: wat moet ze doen met de stengels van de rijstplanten die overblijven na het dorsen van de rijstkorrels? Meestal besluit ze om al die stengels te verbranden. En omdat bijna al haar collega’s hetzelfde doen, gaat er jaarlijks in Vietnam zo’n twintig miljoen ton aan rijststro in rook op. Dat is slecht voor het milieu, omdat er bij de verbranding broeikasgassen vrijkomen, maar het is ook ongezond voor de Vietnamezen om tijdens elk oogstseizoen al die rook in te ademen. De jonge onderneemster Trang Tran is hard op weg om Vietnamese boeren een alternatief voor de verbranding van hun stro te bieden: ze leert hen om het stro van rijstplanten te gebruiken als een voedingsbodem voor champignonkweek. Tran is een energieke jonge vrouw uit Vietnam, die deze zomer haar diploma in bedrijfskunde haalde aan de Amerikaanse Universiteit van Colorado. Zelf champignons kweken Voordat Tran naar de VS vertrok, had ze al een aantal jaar ervaring met ontwikkelingswerk in Vietnam. In Amerika kwam ze samen met een vriendin op het idee om te gaan ondernemen en tegelijkertijd boeren in

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie