Meld u aan voor dagelijks gratis goed nieuws

Actueel

Houtvezels vormen een goedkope en draagbare waterfilter

Houtvezels vormen een goedkope en draagbare waterfilter

Onderzoekers uit Zweden hebben een nieuwe manier ontdekt om water te filteren door middel van houtve[...]
Grote bedrijven willen snel een groen kabinet

Grote bedrijven willen snel een groen kabinet

Den Haag moet haast maken met de vergroening van Nederland. Vandaag stuurt daartoe een groep toonaan[...]
Nieuwe prothese helpt verlamde patiënt hand en arm weer gebruiken

Nieuwe prothese helpt verlamde patiënt hand en arm weer gebruiken

Artsen hebben een succesvolle eerste proef uitgevoerd met een prothese die als vervanging dient van [...]
Niet meer dromen maar concentreren

Niet meer dromen maar concentreren

Dwalen jouw gedachten ook wel eens af? Je bent niet de enige. Een studie van de Harvard Universiteit[...]
Fruiteters hebben grotere hersenen

Fruiteters hebben grotere hersenen

Niet het leven in grotere, meer complexe samenlevingen heeft ons als mens grotere hersenen opgelever[...]

Het thema van Wereldverteldag is transformatie

20 maart 2017

Jaarlijks laten verhalenvertellers wereldwijd op en rond 20 maart van zich horen. Op 20 maart is het namelijk Wereldverteldag. Alle verhalen zijn welkom op deze dagen, of ze nou waargebeurd of fictie zijn, modern of oud, persoonlijk of van horen zeggen. Dit jaar staat deze dag in het thema van ‘transformatie’. Ook in Nederland worden er op de dagen rond 20 maart activiteiten georganiseerd waarbij vertellers in het hele land voorstellingen geven en proberen om de kunst van het vertellen te promoten.

Het is belangrijk om maatschappelijke aandacht te besteden aan het belang van het face-to-face vertellen van verhalen. Dit is namelijk een bezigheid die mensen uit verschillende culturen en bevolkingsgroepen met elkaar verbindt. Tijdens het vertellen van hun verhaal rekenen mensen op aandacht en begrip van anderen die hen aanhoren. En juist in een tijd van politieke verharding, onrust, discriminatie en nepnieuws is er niets belangrijkers dan dat we begrip voor elkaar hebben en naar elkaar leren luisteren.

Verhalenvertellers hebben de communicatieve vaardigheden die nodig zijn om de aandacht van mensen te verkrijgen en om de kracht van hun verhalen te laten zien. Daarom zullen op deze dagen vertellers, zowel amateurs als professionals, de kracht en het plezier van het vertellen laten zien. Deze activiteiten en vertelvoorstellingen kunnen in scholen, zorgcentra of buurthuizen plaatsvinden, maar ook in azc’s, musea of op culturele podia. Je kunt ze eigenlijk overal tegenkomen die vertellers. Zij zullen je uitdagen om naar hen te luisteren én om zelf verder te vertellen.

Wereldverteldag is evenement dat over de gehele wereld, op verschillende tijden, in vele talen en in uiteenlopende stijlen mensen introduceert of herinnert aan het belang van verhalen en luisteren.
De afgelopen jaren heeft de Stichting Vertellen minimaal veertig uiteenlopende vertelactiviteiten georganiseerd en ook dit jaar is er weer veel te doen in Nederland.

Wil je meer weten over Wereldverteldag of wilt je graag weten wat er allemaal in jouw buurt te doen is. Kijk dan op http://www.wereldverteldag.nl/ voor meer informatie.

Bron: 

Lees het artikel

Geef een reactie

Aanmelden nieuwsbrief

 

Gratis dagelijks goed nieuws!