Meld u aan voor dagelijks gratis goed nieuws

Actueel

Houtvezels vormen een goedkope en draagbare waterfilter

Houtvezels vormen een goedkope en draagbare waterfilter

Onderzoekers uit Zweden hebben een nieuwe manier ontdekt om water te filteren door middel van houtve[...]
Grote bedrijven willen snel een groen kabinet

Grote bedrijven willen snel een groen kabinet

Den Haag moet haast maken met de vergroening van Nederland. Vandaag stuurt daartoe een groep toonaan[...]
Nieuwe prothese helpt verlamde patiënt hand en arm weer gebruiken

Nieuwe prothese helpt verlamde patiënt hand en arm weer gebruiken

Artsen hebben een succesvolle eerste proef uitgevoerd met een prothese die als vervanging dient van [...]
Niet meer dromen maar concentreren

Niet meer dromen maar concentreren

Dwalen jouw gedachten ook wel eens af? Je bent niet de enige. Een studie van de Harvard Universiteit[...]
Fruiteters hebben grotere hersenen

Fruiteters hebben grotere hersenen

Niet het leven in grotere, meer complexe samenlevingen heeft ons als mens grotere hersenen opgelever[...]

‘s Werelds oudste golfclub staat eindelijk vrouwen toe

17 maart 2017

Ze bestaan al 273 jaar en zijn daarmee de oudste golfclub ter wereld: The Honourable Company of Edinburgh Golfers. En tot voor kort was het vrouwen niet toegestaan lid te worden en mochten zij dus ook niet spelen op de baan van de Muirfield Golf Club in Schotland.

Het punt werd al in mei 2016 op een ledenvergadering besproken. Maar toen konden de leden het niet eens worden over het toelaten van de vrouwen. Diverse leden lieten daarop hun teleurstelling blijken en het onderwerp werd opnieuw in stemming gebracht. Door de aandacht voor het punt waren er 621 leden aanwezig voor de stemming, waarvan er 498 stemden voor het toelaten van vrouwen. Een meerderheid van 80%.
De toestemming was noodzakelijk, niet alleen vanuit emancipatieoogpunt, maar ook omdat de Masters Toernooien alleen gespeeld mogen worden op banen waar vrouwen welkom zijn. Nu vrouwen bij Muirfield lid kunnen worden, staat de weg open om de baan toe te voegen aan het Masters Toernooi.

Reacties
The Ladies European Tour reageert verheugd op het nieuws: “Wij zijn blij dat de reputatie van de club na de teleurstellende stemming van mei 2016 zo hersteld zal worden. Sport reflecteert de normen en waarden van de maatschappij waarin we leven. Mannen en vrouwen hebben gelijke rechten. Wij geloven dat dit niet alleen op topniveau getoond moet worden, maar ook op club niveau.”

Traditie
Op het Europese vaste land zijn golfclubs over het algemeen gemengd. In Groot Brittannië, waar de sport al veel langer wordt gespeeld, is dat minder het geval. Vrouwen waren vroeger niet toegestaan bij herenverenigingen en zo ontstonden er noodzakelijkerwijs ook clubs die juist exclusief voor vrouwen waren. Veel van deze clubs bestaan nog steeds. Een goed voorbeeld is de, ook in Schotland gelegen, in 1867 opgerichte St. Andrews Ladies Putting Club. Zij werden opgericht door de vrouwen en dochters van de herenvereniging Royal & Ancient Golf Club. De Royal & Ancient Golf Club staat overigens ook al sinds een paar jaar vrouwen toe.

Bron: GoodNewsNetwork

Bron: 

Lees het artikel

Geef een reactie

Aanmelden nieuwsbrief

 

Gratis dagelijks goed nieuws!