Meld u aan voor dagelijks gratis goed nieuws

Actueel

Deze 6 vitamines en mineralen houden uw brein in vorm

Deze 6 vitamines en mineralen houden uw brein in vorm

Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen draagt aantoonbaar bij tot de ontwikkeling van psychische aa[...]
Zwitserland kiest voor duurzame energie

Zwitserland kiest voor duurzame energie

Zwitserland heeft in een bindend referendum met 58,2 procent van de stemmen gekozen voor een toekoms[...]
5 Tips om iets tegen de komende wespenplaag te doen

5 Tips om iets tegen de komende wespenplaag te doen

Het was gisteren uitgebreid in het nieuws: deze zomer kunt u veel overlast verwachten van wespen. Do[...]
Top 5 superieure specialiteiten in Italië

Top 5 superieure specialiteiten in Italië

Er is veel te schrijven over hoe geweldig Italië is; over hun royale beleid voor ouderschapsverlof, [...]
Behoed uw naasten voor 3 gifgevaren

Behoed uw naasten voor 3 gifgevaren

Als u een lijstje ziet van de 3 gevaarlijkste stoffen ter wereld, dan schrikt u van hoe dichtbij dez[...]

Uw partner kan u redden van dementie

19 mei 2017

Bent u bang dat u door dementie op een dag de namen van uw kleinkinderen niet meer weet? Lees dan mee of u wel de juiste partner hebt. Want de wetenschap heeft gesproken: als u langer in goede geestelijke gezondheid wilt blijven leven, moet u trouwen met een intelligent persoon.

Het is al langer bekend dat het stimuleren van de hersenen door meer kruiswoordpuzzels en veel lezen een preventieve werking heeft op dementie. Professor Whalley van de University of Aberdeen gaat nog een stapje verder. Hij stelt dat u als jongen nooit te horen krijgt dat u een intelligente vrouw moet trouwen als u langer wilt leven. ‘Maar dat is precies wat u moet doen!’ Een slimme partner blijkt een intelligent milieu namelijk veel sterker te stimuleren dan kruiswoordpuzzels en boeken.

Wetenschappers kwamen tot dit opmerkelijke resultaat door identieke tweelingen te bestuderen. Ze scanden hun hersenen en onderzochten of ze werden getroffen door dementie. Voor alle proefpersonen gold dat hun omgeving een grote rol speelde voor de mate waarin ze dementie ontwikkelden. Degenen van wie de hersenen tekenen van dementie vertoonden, maar die geen merkbare symptomen hadden, waren doorgaans intelligenter, bekleedden een machtige positie en verdienden veel geld. Met andere woorden: hun brein werd op veel manieren geprikkeld.

Volgens de onderzoekers werken deze intellectuele prikkels dementie tegen. En nu blijkt dat die prikkels in hoge mate afkomstig zijn van een intelligente partner. Ook andere milieufactoren in uw jeugd hebben een significant positief effect tegen dementie 70 of 80 jaar later, zoals de werkstatus van uw vader, wat uw moeder at tijdens de zwangerschap, hoe positief uw opvoeding was, de hoogte van uw jeugd-IQ en een langere periode in het onderwijs. Tot slot wordt gesteld dat vaak van baan wisselen tussen 25 en 35 een effectieve manier is om hersenen te versterken.

Geef een reactie

Aanmelden nieuwsbrief

 

Gratis dagelijks goed nieuws!