Optimisten

Volgens het woordenboek is de gebruikelijke verklaring van optimisme: een geloof in een goede afloop, of de neiging om gunstige uitkomsten te verwachten. Optimisme is een grondhouding. Het is een uitgangspunt om met de werkelijkheid om te gaan.

Alle religies en levensfilosofieën leren dat de betekenis van het leven ligt in het omgaan met de uitdagingen die we tegenkomen en hoe wij leren van wat we creëren. Onze levenslessen zijn de essentie van ons bestaan. Daarom is het zo belangrijk hoe we die lessen tegemoet treden. Dan blijkt optimisme de meest kansrijke en de meest vervullende strategie.

Enkele kenmerken van optimisme
 • Een optimist aanvaardt de werkelijkheid.
 • Een optimist neemt zijn verantwoordelijkheid en legt de oorzaak van positieve ervaringen bij zichzelf en probeert van negatieve te leren.
 • Een optimist verwacht het beste in de toekomst en is bereid daaraan hard te werken. Optimisme en daadkracht gaan hand in hand; optimisten handelen. De een is beter met zijn handen en een echte doener. Een ander is beter in leidinggeven of samenwerken. En een derde is een uitstekende denker. Maar allen handelen.
 • Een optimist laat een positieve ervaring graag langer doorwerken en gaat op zoek naar manieren om dat te bewerkstelligen.
 • Optimisten passen goede ervaringen graag toe op andere terreinen.
 • Een optimist ziet in een tegenslag een kans en in een obstakel een uitdaging.
 • Een optimist is een doorzetter die blijft zoeken naar antwoorden op wat er met hem en zijn omgeving gebeurt.

Optimist

Er is alle reden om optimist te willen zijn. Optimisten:

 • zijn gezonder én gelukkiger
 • herstellen sneller als ze ziek zijn
 • hebben minder kans om kanker te krijgen
 • voelen zich meer verbonden met hun leven
 • zijn over het algemeen succesvoller

Optimisme is een essentiële voorwaarde om moeilijke uitdaging te lijf te gaan. Optimisten voelen dat ze een antwoord hebben op de omstandigheden waarin ze zich bevinden. Dat simpele besef versterkt hun immuunsysteem en voedt hun creativiteit en innovatief vermogen.

Het leven is een spel

Als je vindt dat de aarde als ‘spelomgeving’ wel wat beter kan, dan besef je als optimist ook dat je daarin een rol van betekenis speelt. Je bent je ervan bewust dat jouw denken, communiceren en doen (en dat van andere optimisten) bepalend kan zijn voor de omgeving.

Zes kenmerken

The Optimist oppert zes kenmerken van een betere wereld: vrijvreedzaamgezondeerlijkschoon en krachtig. Als je je daarin kunt vinden, kijk dan wat jij daarin kunt doen. Verbind je met andere optimisten, want samen gaan de verbeteringen veel sneller. Met jouw inspanning kan de mensheid een kantelpunt bereiken zodat dat jouw positieve waarden de norm worden en iedereen meedoet.

Optimale optimist

Op deze website kun je leren hoe je jouw optimisme kunt vervolmaken en hoe je deze kracht optimaal kunt benutten voor jezelf en voor de wereld.

Lees ook: de Handleiding voor de Optimist en Er is altijd een weg (over waarom optimisme leidt tot meer gezondheid en geluk).