Meld u aan voor dagelijks gratis goed nieuws

Actueel

Houtvezels vormen een goedkope en draagbare waterfilter

Houtvezels vormen een goedkope en draagbare waterfilter

Onderzoekers uit Zweden hebben een nieuwe manier ontdekt om water te filteren door middel van houtve[...]
Grote bedrijven willen snel een groen kabinet

Grote bedrijven willen snel een groen kabinet

Den Haag moet haast maken met de vergroening van Nederland. Vandaag stuurt daartoe een groep toonaan[...]
Nieuwe prothese helpt verlamde patiënt hand en arm weer gebruiken

Nieuwe prothese helpt verlamde patiënt hand en arm weer gebruiken

Artsen hebben een succesvolle eerste proef uitgevoerd met een prothese die als vervanging dient van [...]
Niet meer dromen maar concentreren

Niet meer dromen maar concentreren

Dwalen jouw gedachten ook wel eens af? Je bent niet de enige. Een studie van de Harvard Universiteit[...]
Fruiteters hebben grotere hersenen

Fruiteters hebben grotere hersenen

Niet het leven in grotere, meer complexe samenlevingen heeft ons als mens grotere hersenen opgelever[...]

Melatonine en lichttherapie helpen bij slaapproblemen kinderen

20 maart 2017

Zowel volwassenen als kinderen hebben last van inslaapproblemen. Levensstijl, stress en psychologische aandoeningen kunnen problemen met inslapen tot gevolg hebben. Maar als de inslaapproblemen veroorzaakt worden door een stoornis in de biologische klok, kunnen melatonine en lichttherapie helpen. Voor volwassenen was dit al bekend, maar pedagoge Annette van Maanen onderzocht beide behandelingen nu ook bij kinderen. Zij vond dat kinderen inderdaad eerder in slaap vielen met deze methodes.

Kinderen met inslaapproblemen worden al langer behandeld met melatonine. Inslaapproblemen ontstaan als het lichaam te laat melatonine, het ‘slaaphormoon’, afgeeft. Door op tijd melatonine toe te dienen weet het lichaam dat het moet gaan slapen. Niet pas als het kind al in bed ligt, maar daarvoor al. Onderzoekster Annette van Maanden legt uit: “Door melatonine te slikken vallen kinderen duidelijk sneller in slaap. Ze liggen minder lang wakker in bed en slapen zelfs iets langer. Bovendien zijn ze ook weer wakker op een normaal tijdstip. De biologische klok komt weer gelijk te staan.”

Let wel, langdurig gebruik van melatonine is onwenselijk. Het lichaam kan namelijk afhankelijk worden van de tabletjes. Bovendien werkt melatonine alleen als het onder toezicht van een slaapexpert wordt gebruikt, omdat de dosering en het tijdstip van toediening heel belangrijk zijn.

Lichttherapie
Een van de manieren waarop het lichaam zelf begint met het aanmaken van melatonine is door veranderingen in het licht. Van Maanen licht toe: “Bij lichttherapie gebruiken we ’s ochtends na het wakker worden een hoeveelheid fel licht dat lijkt op daglicht. Het lichaam weet dan dat het nu echt wakker moet worden en stopt met de melatonineproductie. Daardoor schuift ook het moment dat het lichaam later op de dag weer begint met de aanmaak van melatonine naar voren. Het kind valt dus vervolgens vroeger in slaap.” Dit zou dus een mooi alternatief kunnen zijn voor het gebruik van melatonine.

Licht versus melatonine
Lichttherapie is bij volwassenen bewezen effectief, maar is nog niet goed onderzocht bij kinderen. Van Maanen zette daarom een onderzoek op waarin de effecten van lichttherapie vergeleken werden met die van melatonine. De kinderen werden drie tot vier weken behandeld. Met slaapdagboekjes en een soort polshorloge werd gevolgd hoe goed de kinderen sliepen. En jawel: zowel licht- als melatoninetherapie bleken te werken. Melatonine werkt wat beter dan lichttherapie en heeft ook een positief effect op de algehele gezondheid van de kinderen. Ze waren bijvoorbeeld minder hangerig, hadden minder pijn en oogden levendiger. Lichttherapie kan langduriger worden toegepast en had juist een positief effect op het gedrag van de kinderen. Ouders gaven onder andere aan dat de kinderen minder angstig of in zichzelf gekeerd waren.

Conditionering?
“We wilden voor het onderzoek kijken of het koppelen van een speciale limonade en lampje aan de melatoninebehandeling, ervoor zou kunnen zorgen dat na het stoppen met de melatonine de kinderen nog steeds vroeger in slaap zouden vallen. Dat heet ook wel klassieke conditionering, bekend gemaakt door fysioloog Pavlov aan het begin van de 20e eeuw.”

In het eerste deel van het onderzoek vond de onderzoeker dat de positieve effecten van melatoninebehandeling verdwenen na het stoppen. Daarom werd gekeken of met behulp van klassieke conditionering ervoor kon worden gezorgd dat de positieve effecten van melatoninebehandeling behouden zouden blijven na het stoppen. “We hoopten dat door tijdens de behandeling kinderen een speciale limonade te geven die ze moesten drinken als ze het pilletje innamen en een speciaal lampje te geven dat ze moesten aandoen als ze naar bed gingen, de limonade en het lampje gekoppeld zouden worden aan het beter slapen, zodat zodra de kinderen stopen met het pilletje ze nog steeds beter zouden slapen door de limonade en het lampje.” Maar dit was geen groot succes: “We vonden bij een deel van de kinderen een heel klein effect, maar zeker bij kinderen met autisme en ADHD was dit helemaal niet het geval.”

Melatonine blijft voorkeursbehandeling
Van Maanen: “Voorlopig blijft melatonine de voorkeursbehandeling voor kinderen met inslaapproblemen die gerelateerd zijn aan een verstoring van de biologische klok.” Maar, benadrukt ze: kinderen met slaapstoornissen zouden alleen melatonine moeten gebruiken onder begeleiding van een slaapspecialist, omdat verkeerd gebruik van melatonine de biologische klok nog verder in de war kan brengen en de slaapproblemen kan verergeren.”

Bron: 

Lees het artikel

Geef een reactie

Aanmelden nieuwsbrief

 

Gratis dagelijks goed nieuws!