Mail & Win: kaarten voor festival Grapeland

Willemijn Ruissen 21 aug 2014
Toen Adam Dijkstra tien jaar geleden op vakantie was wist hij het: hij zou wijnboer worden. Een zeldzaam beroep in Nederland. Eerder dat jaar stopte hij met zijn opleiding elektronica en ICT. ‘Mijn ouders waren daar niet echt van gecharmeerd’, lacht Dijkstra. Inmiddels is Adam Dijkstra oenoloog - al noemt hij zichzelf gewoon wijnboer – en werkt hij voor Wijnhoeve de Colonjes in Groesbeek, een van de grootste wijnbedrijven van Nederland. Wijnhoeve de Colonjes maakt biologische wijn. Dat houdt met name in dat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Zowel de bodem als het gewas zelf zijn vrij van chemicaliën. Dit levert enkele uitdagingen op, want hoe bescherm je je druiven dan tegen bijvoorbeeld schimmels? Het valt of staat allemaal met de druivensoort. ‘Wij verbouwen druivensoorten die een natuurlijke hogere tolerantie hebben tegen schimmels’, legt Dijkstra uit. Bovendien groeien de rassen in Groesbeek met minder zonuren net zo goed als andere soorten in warme wijnlanden en zijn ze dus geschikt voor een Nederlands klimaat. Maar het biologische aspect zit hem niet alleen in de teelt. Ook bij de productie zijn er bepaalde regels waaraan de wijn moet voldoen voordat deze biologische mag worden genoemd. Biologische wijn moet zo natuurlijk mogelijk geproduceerd

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Willemijn Ruissen

Meer over Willemijn Ruissen >

Reacties

Geef een reactie