Meld u aan voor dagelijks gratis goed nieuws

Actueel

Uber wil vliegende taxi’s inzetten

Uber wil vliegende taxi’s inzetten

Uber wil in 2020 passagiers gaan vervoeren met vliegende taxi’s. Het taxibedrijf gaat onder meer met[...]
Plastic-etende rups oplossing voor afvalproblemen

Plastic-etende rups oplossing voor afvalproblemen

Er is een nieuwe oplossing voor het afvalprobleem op de wereld. Wetenschappers hebben een rubs ontde[...]
Lichte fysieke inspanning positief voor hersenen 50-plussers

Lichte fysieke inspanning positief voor hersenen 50-plussers

Lichte fysieke inspanning is goed voor de hersenen van 50-plussers. Dit komt uit een Australische st[...]
Verkoop van laptops groeit flink

Verkoop van laptops groeit flink

De verkoop van laptops is flink gestegen in het eerste kwartaal van het jaar. In West-Europa gingen [...]
Nieuwe Audi rijdt bijna volledig zelfstandig

Nieuwe Audi rijdt bijna volledig zelfstandig

De volgende generatie van de Audi A8 kan bijna volledig zelfstandig rijden. Dit meldt AutoWeek op zi[...]

Geitenzuivel steeds populairder

19 april 2017

De populariteit van geitenzuivel, en dan met name kaas, melk en yoghurt, groeit in ons land. Dit komt mede door de mildere smaak. Dit meldt de Nederlandse Geitenzuivel Organisatie (NGZO).

De NGZO laat weten dat er in 2016 maar liefst 300 miljoen kilo aan geitenzuivel is geproduceerd. Een vergelijking met 2000, waarin maar 75 miljoen kilo geproduceerd is, toont aan dat de populariteit flink is gegroeid.

Vooral supermarktketen merken de groei in populariteit. Bij winkelketen Albert Heijn is de omzet van geitenkaas van 20 tot 30 procent gestegen. Daarnaast zijn de afgelopen jaren ruim twintig geitenzuivelproducten toegevoegd aan het assortiment. Het aantal melkgewogen is ook enorm gestegen: van bijna 100.000 in 2000 naar bijna 350.000 vorig jaar. Deze groei is vooral te zien in de provincies Noord-Brabant en Gelderland.

De verandering heeft te maken met de verandering in smaak. De kaas is milder geworden, waardoor meer consumenten sneller naar deze soort grijpen. Daarnaast kunnen mensen met lactose-intolerantie deze kaas beter verdragen. Ook verschijnen er steeds meer recepten voor salades met geitenkaas. Consumenten gaan meer experimenteren of pakken een kant en klare maaltijd waar deze zuivel al in zit.

En geitenkaas is gezond. Als het vergeleken wordt met de volle kaas van de koe tenminste. Er zitten minder vetbolletjes in, waardoor het makkelijker verteerbaar is. Een 20+ kaas van de koe is wel gezonder, maar ook deze kaas is te krijgen van de geit. Daarnaast zit het boordevol eiwitten en mineralen. Hierdoor kun je de kaas dagelijks eten.

Mensen met lactose-intolerantie die grijpen naar geitenzuivel, worden teleurgesteld. Ook in geitenkaas zit lactose, alleen dan in mindere mate waardoor het makkelijker te verdragen is. Voedingscentrum Mens en Gezondheid waarschuwt consumenten wel om te eten met mate. Een cracker met geitenkaas en een glaasje geitenmelk per dag kan in ieder geval geen kwaad.

Geef een reactie

Aanmelden nieuwsbrief

 

Gratis dagelijks goed nieuws!