Meld u aan voor dagelijks gratis goed nieuws

Actueel

Uber wil vliegende taxi’s inzetten

Uber wil vliegende taxi’s inzetten

Uber wil in 2020 passagiers gaan vervoeren met vliegende taxi’s. Het taxibedrijf gaat onder meer met[...]
Plastic-etende rups oplossing voor afvalproblemen

Plastic-etende rups oplossing voor afvalproblemen

Er is een nieuwe oplossing voor het afvalprobleem op de wereld. Wetenschappers hebben een rubs ontde[...]
Lichte fysieke inspanning positief voor hersenen 50-plussers

Lichte fysieke inspanning positief voor hersenen 50-plussers

Lichte fysieke inspanning is goed voor de hersenen van 50-plussers. Dit komt uit een Australische st[...]
Verkoop van laptops groeit flink

Verkoop van laptops groeit flink

De verkoop van laptops is flink gestegen in het eerste kwartaal van het jaar. In West-Europa gingen [...]
Nieuwe Audi rijdt bijna volledig zelfstandig

Nieuwe Audi rijdt bijna volledig zelfstandig

De volgende generatie van de Audi A8 kan bijna volledig zelfstandig rijden. Dit meldt AutoWeek op zi[...]

Euthanasiepatiënten zijn potentiële orgaandonors

20 april 2017

Euthanasiepatiënten blijken goede orgaandonoren te zijn. Dat schrijven Nederlandse en Belgische artsen samen met promovendus Jan Bollen van Maastricht UMC+ in het Amerikaanse medische tijdschrift JAMA.

Ruim 10 procent van de euthanasiepatiënten zou geschikt zijn als donor van transplantatieorganen, vooral de nieren. In België gaat het om 204 potentieel geschikte donors. Deze kunnen elkaar 684 organen leveren. In Nederland zijn deze aantallen naar alle waarschijnlijkheid vergelijkbaar. Het gaat hierbij om mensen die als laatste wens nog organen willen doneren aan nabestaanden. In Nederland en België is het tot nu toe als enige ter wereld toegestaan. Canada staat op het punt zo’n systeem in te voeren. Het gebeurt tot nu toe echter nog niet vaak. Tot augustus 2016 doneerden 43 patiënten die euthanasie ondergingen organen voor transplantatie.

Uit onderzoek op basis van Belgische statistieken blijkt dat onder de 2023 patiënten die in 2015 euthanasie pleegden 204 potentiële donoren waren. Alleen het hart is niet meer geschikt voor transplantatie. Wel zouden nieren, longen, levers en alvleesklieren beschikbaar kunnen komen. Vooral nieren zijn tot op hoge leeftijd nog van voldoende kwaliteit. Deze kunnen tot een leeftijd van 75 jaar getransplanteerd worden. Uiteindelijk zijn er in 2015 in totaal 260 van de 400 beschikbare nieren uitgenomen. Omdat specifieke gegevens van euthanasiepatiënten in Nederland vertrouwelijk zijn, kon een berekening niet gemaakt worden.

De drempel bij “euthanasiedonoren” ligt nu nog hoog, doordat een patiënt die donor wil worden nu nog euthanasie in het ziekenhuis moet ondergaan. Zodra mensen straks thuis afscheid kunnen nemen en dan door een slaapmiddel in het ziekenhuis sterven, zal de drempel mogelijk lager worden. Daarnaast is deze vorm van donatie nog niet echt bekend.

De artsen denken dat euthanasiepatiënten, ondanks dat zij gezien hun leeftijd en eventuele ziekte niet de ideale donors zijn, toch een substantiële bijdrage aan een oplossing voor het tekort aan donororganen kunnen leveren. Door de 400 beschikbare nieren kan het aantal in theorie ruim kunnen verdubbelen.

Geef een reactie

Aanmelden nieuwsbrief

 

Gratis dagelijks goed nieuws!