Meld u aan voor dagelijks gratis goed nieuws

Actueel

Uber wil vliegende taxi’s inzetten

Uber wil vliegende taxi’s inzetten

Uber wil in 2020 passagiers gaan vervoeren met vliegende taxi’s. Het taxibedrijf gaat onder meer met[...]
Plastic-etende rups oplossing voor afvalproblemen

Plastic-etende rups oplossing voor afvalproblemen

Er is een nieuwe oplossing voor het afvalprobleem op de wereld. Wetenschappers hebben een rubs ontde[...]
Lichte fysieke inspanning positief voor hersenen 50-plussers

Lichte fysieke inspanning positief voor hersenen 50-plussers

Lichte fysieke inspanning is goed voor de hersenen van 50-plussers. Dit komt uit een Australische st[...]
Verkoop van laptops groeit flink

Verkoop van laptops groeit flink

De verkoop van laptops is flink gestegen in het eerste kwartaal van het jaar. In West-Europa gingen [...]
Nieuwe Audi rijdt bijna volledig zelfstandig

Nieuwe Audi rijdt bijna volledig zelfstandig

De volgende generatie van de Audi A8 kan bijna volledig zelfstandig rijden. Dit meldt AutoWeek op zi[...]

Europa gaat stoppen met het bouwen van steenkoolcentrales

20 april 2017

De Europese stroomproducenten zijn overeengekomen om geen steenkoolcentrales meer te bouwen na 2020. Alleen enkele Poolse en Griekse producenten willen deze energiebron niet afzweren.

De voornaamste reden van dit besluite is dat steenkool de meest vervuilende fossiele brandstof is. Naast koolstofdioxide (CO2) produceert deze stof bij verbranding ook zwaveldioxide, stikstofoxide en fijnstof. Eurelectric, de koepel van 3500 stroomproducten met een gemeenschappelijke waarde van 200 miljoen euro, belooft daarom geen nieuwe centrales in Europa te bouwen.

De elektriciteitssector investeert momenteel in innovatieve oplossingen om een CO2-neutrale stroomproductie te realiseren tegen 2050. Hierbij hoort ook de stop van het bouwen van steenkoolcentrales. De intentieverklaring waarin dit staat vermeld, wordt door alle Europese landen, op Polen en Griekenland na, van Eurelectric gesteund. Met de sluiting van de centrales wil Eurelectric het klimaat en de volksgezondheid verbeteren.

Naarmate meer sectoren hun uitstoot terugdringen, kan elektriciteit een grotere rol spelen als energiebron. Het ultieme schoolvoorbeeld is de elektrische auto als alternatief voor vervuilde diesel- en benzinewagens. Nu het systeem steeds schoner wordt, is Eurelectric er van overtuigd dat elektrische technologieën de voor de hand liggende keuze om systemen te vervangen.

Hoewel er duidelijke afspraken zijn gemaakt, is het vooral symbolisch. Het bedrijf zegt dat de verklaring niet meer is dan het overduidelijke nog een keer bevestigen. Elektriciteitsbedrijven die zich naar de toekomst richten, het Klimaatverdrag van Parijs ernstig nemen en op langere termijn rendabel willen blijven, moeten ook alle bestaande steenkoolcentrales tegen 2030 stilleggen.

CAN Europe, de organisatie die opkomt voor verbetering van het klimaat, is van mening dat Eurelectric de bestaande en geplande centrales in onder andere Polen en Griekenland niet mogen vergeten. Daarnaast zou het stopzetten van subsidies voor vervuilende centrales een goede eerste stap zijn. De 280 bestaande centrales zouden volgens CAN Europe echter veel sneller gesloten en vervangen door hernieuwbare energie moeten worden.

Geef een reactie

Aanmelden nieuwsbrief

 

Gratis dagelijks goed nieuws!