Efficient witgoed

Van het totale Nederlandse energieverbruik komt 19 procent voor rekening van de huishoudens.

Editors | 16 september/oktober 1997 issue
De vraag naar electriciteit nam sinds 1973 per huishouden met slechts 0,5 procent per jaar toe, terwijl het aantal electrische apparaten per huishouden juist sterk groeide. In 1973 bezat vijf procent van de huishoudens een droger, in 1995 was dat 49 procent. De penetratie van de wasmachine ging van 85 procent in 1973 naar 97 procent in 1995 en van de afwasmachine van vier procent naar 21 procent. De geringe toename van het electriciteitsverbruik betekent dat de efficiency van de apparaten in de afgelopen decennia sterk is verbeterd. Gebruikte de droger in 1973 nog 700 kWh, in 1996 was dit 542 kWh. Het verbruik van de wasmachine ging van 450 naar 231 kWh en dat van de afwasmachine van 900 kWh naar 305 kWh. Maar het kan nog veel beter zo blijkt uit onderzoek.

De was- en afwasmachine

De huidige machines verwarmen zelf – electrisch – het koude kraanwater. Dit kost onnodig veel energie. De modernste machines kunnen worden aangesloten op de warmwatervoorzienning. Daarmee kan meer dan vijftig procent energie worden bespaard. Door speciale programmatuur en sensoren kunnen deze apparaten altijd de kortst mogelijke programmatijden en de laagst mogelijke verbruikswaarden van water, stroom en wasmiddel realiseren. Tezamen met verbeterde motoren en pompen, het terugwinnen van verloren gegane warmte en betere wasmiddelen waardoor de wastemperatuur lager kan zijn, moet het mogelijk zijn een wasmachine te produceren die slechts 40 kWh per jaar verbruikt en een afwasmachine die 35 kWh per jaar verbruikt.

De ijskast

Ook bij de ijskast is een spectaculaire energiewinst te halen. De gemiddelde ijskast gebruikt 224kWh per jaar. Met betere isolatiematerialen, betere motoren en compressoren, een efficiënter ontwerp en gebruikmaking van vacuümruimtes kan het energieverbruik worden teruggebracht naar 38 kWh.

De Droger

De droger behoeft ook verbetering. Hier speelt de verwarming van de lucht een grote rol. Dit gebeurt op dit moment met electriciteit maar experimentele machines maken gebruik van verwarming van de lucht met behulp van gas. Verder kunnen betere isolatie, warmtepompen en een efficiëntere motor een oplossing bieden. Ook wordt er geëxperimenteerd met microstralen, de zogenaamde ‘microwave’-droger. De gemiddelde droger verbruikt op dit moment 542 kWh maar dit kan met behulp van bovengenoemde technieken, worden teruggebracht naar 100 kWh per jaar.

Experimentele machines kunnen worden aangesloten op de warm waterkraan zodat de geiser of ook uit Het einde van de efficiëncy verbeteringen is nog lang niet in zicht. Integendeel, de consument hecht steeds meer waarde aan duurzame en ‘milieuvriendelijke’ apparaten en de industrie speelt hierop in.

Deze geringe stijging is het saldo van enerzijds besparing door middel van zuinige apparaten en anderzijds is grotendeels toe te schrijven aan

Geef een reactie