Meld u aan voor dagelijks gratis goed nieuws

Actueel

Houtvezels vormen een goedkope en draagbare waterfilter

Houtvezels vormen een goedkope en draagbare waterfilter

Onderzoekers uit Zweden hebben een nieuwe manier ontdekt om water te filteren door middel van houtve[...]
Grote bedrijven willen snel een groen kabinet

Grote bedrijven willen snel een groen kabinet

Den Haag moet haast maken met de vergroening van Nederland. Vandaag stuurt daartoe een groep toonaan[...]
Nieuwe prothese helpt verlamde patiënt hand en arm weer gebruiken

Nieuwe prothese helpt verlamde patiënt hand en arm weer gebruiken

Artsen hebben een succesvolle eerste proef uitgevoerd met een prothese die als vervanging dient van [...]
Niet meer dromen maar concentreren

Niet meer dromen maar concentreren

Dwalen jouw gedachten ook wel eens af? Je bent niet de enige. Een studie van de Harvard Universiteit[...]
Fruiteters hebben grotere hersenen

Fruiteters hebben grotere hersenen

Niet het leven in grotere, meer complexe samenlevingen heeft ons als mens grotere hersenen opgelever[...]

Echte stress in virtuele realiteit helpt training politieagenten

17 maart 2017

Stress heeft nadelige gevolgen op het inschattingsvermogen en de besluitvaardigheid van politieagenten. Daarom is het belangrijk om dit element juist toe te voegen tijdens de training.

Radboudonderzoekers willen een game ontwikkelen om beslissingen onder stress te trainen. “Agenten trainen vaak in situaties die niet goed op de werkelijkheid lijken”, vertelt Karin Roelofs, projectleider en hoogleraar aan de Radboud Universiteit. “De lichamelijke stressreactie komt dan niet op gang. Dat is een nadeel, want juist door stress zie je dingen letterlijk anders, en je neemt andere beslissingen dan wanneer je ontspannen bent.” Dat is bijvoorbeeld terug te zien in het feit dat agenten in de dagelijkse praktijk 50 procent slechter schieten dan op de schietbaan. “Virtual reality biedt ons de mogelijkheid om agenten in waarheidsgetrouwe situaties te trainen en tegelijkertijd live feedback te geven, wat essentieel is voor leren.”

Hartslag en thetagolven
In het project Beslissingen Onder Druk willen Roelofs en haar collega’s verschillende virtuele situaties voorschotelen aan politieagenten, zoals een schietincident, huiselijk geweld, een confrontatie met hooligans en een arrestatie. Tijdens de training worden onder meer de hartslag en thetagolven gemeten. Thetagolven worden gezien wanneer het hoofd als het ware weer controle krijgt over het lichaam. Het is het vermogen om te stoppen, na te denken en een slimme keuze te maken uit de beschikbare reacties.

Tijdens de game kunnen agenten zien wat hun lichaam doet – genaamd biofeedback – en leren ze hun lichaam in een toestand te brengen die optimaal is voor beslisprocessen tijdens stress: een lagere hartslag en verhoogde thetagolven. “Ons doel is om de agenten zo goed te trainen, dat ze later tijdens hun werk geen biofeedback meer nodig hebben om zichzelf in een optimale lichamelijke toestand te brengen.”

De bedoeling is dat andere doelgroepen die moeten beslissen onder druk, zoals brandweer- en ambulancepersoneel, de training ook kunnen gaan gebruiken.

Bron: Radboud Universiteit

Bron: 

Lees het artikel

Geef een reactie

Aanmelden nieuwsbrief

 

Gratis dagelijks goed nieuws!