Meld u aan voor dagelijks gratis goed nieuws

Actueel

Deze 6 vitamines en mineralen houden uw brein in vorm

Deze 6 vitamines en mineralen houden uw brein in vorm

Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen draagt aantoonbaar bij tot de ontwikkeling van psychische aa[...]
Zwitserland kiest voor duurzame energie

Zwitserland kiest voor duurzame energie

Zwitserland heeft in een bindend referendum met 58,2 procent van de stemmen gekozen voor een toekoms[...]
5 Tips om iets tegen de komende wespenplaag te doen

5 Tips om iets tegen de komende wespenplaag te doen

Het was gisteren uitgebreid in het nieuws: deze zomer kunt u veel overlast verwachten van wespen. Do[...]
Top 5 superieure specialiteiten in Italië

Top 5 superieure specialiteiten in Italië

Er is veel te schrijven over hoe geweldig Italië is; over hun royale beleid voor ouderschapsverlof, [...]
Behoed uw naasten voor 3 gifgevaren

Behoed uw naasten voor 3 gifgevaren

Als u een lijstje ziet van de 3 gevaarlijkste stoffen ter wereld, dan schrikt u van hoe dichtbij dez[...]

Echte stress in virtuele realiteit helpt training politieagenten

17 maart 2017

Stress heeft nadelige gevolgen op het inschattingsvermogen en de besluitvaardigheid van politieagenten. Daarom is het belangrijk om dit element juist toe te voegen tijdens de training.

Radboudonderzoekers willen een game ontwikkelen om beslissingen onder stress te trainen. “Agenten trainen vaak in situaties die niet goed op de werkelijkheid lijken”, vertelt Karin Roelofs, projectleider en hoogleraar aan de Radboud Universiteit. “De lichamelijke stressreactie komt dan niet op gang. Dat is een nadeel, want juist door stress zie je dingen letterlijk anders, en je neemt andere beslissingen dan wanneer je ontspannen bent.” Dat is bijvoorbeeld terug te zien in het feit dat agenten in de dagelijkse praktijk 50 procent slechter schieten dan op de schietbaan. “Virtual reality biedt ons de mogelijkheid om agenten in waarheidsgetrouwe situaties te trainen en tegelijkertijd live feedback te geven, wat essentieel is voor leren.”

Hartslag en thetagolven
In het project Beslissingen Onder Druk willen Roelofs en haar collega’s verschillende virtuele situaties voorschotelen aan politieagenten, zoals een schietincident, huiselijk geweld, een confrontatie met hooligans en een arrestatie. Tijdens de training worden onder meer de hartslag en thetagolven gemeten. Thetagolven worden gezien wanneer het hoofd als het ware weer controle krijgt over het lichaam. Het is het vermogen om te stoppen, na te denken en een slimme keuze te maken uit de beschikbare reacties.

Tijdens de game kunnen agenten zien wat hun lichaam doet – genaamd biofeedback – en leren ze hun lichaam in een toestand te brengen die optimaal is voor beslisprocessen tijdens stress: een lagere hartslag en verhoogde thetagolven. “Ons doel is om de agenten zo goed te trainen, dat ze later tijdens hun werk geen biofeedback meer nodig hebben om zichzelf in een optimale lichamelijke toestand te brengen.”

De bedoeling is dat andere doelgroepen die moeten beslissen onder druk, zoals brandweer- en ambulancepersoneel, de training ook kunnen gaan gebruiken.

Bron: Radboud Universiteit

Bron: 

Lees het artikel

Geef een reactie

Aanmelden nieuwsbrief

 

Gratis dagelijks goed nieuws!