Boer zoekt stad

Ineke Noordhoff 128 juli / augustus 20102010
Stadslandbouw is meer dan een grensoverschrijdende modegril. Ze verandert onze relatie met voedsel — voor altijd. Ineke Noordhoff and Casey Miner | 128 juli/augustus 2010 ’Ecologische vrijstaat’ Swomp laat zien hoe je duurzaam eten kunt verbouwen midden in de Amsterdamse woonwijk de Pijp. De tomaten die zijn leven veranderden, kan Dave Bell zich nog levendig herinneren. Prachtige tomaten waren het, in bijna alle kleuren van de regenboog. Ze lagen te glimmen in een schap van kruidenierszaak Liberty Heights Fresh in Salt Lake City, Verenigde Staten. Dave en zijn vrouw Jill, die destijds net waren begonnen met daten, deden vaak hun boodschappen bij de winkel en vroegen de eigenaar waar de tomaten vandaan kwamen. ‘Europa’, zei hij. Boeren teelden ze daar in kassen. Dave kon zijn oren niet geloven. De kosten van de teelt, het energieverbruik, tomaten per vliegtuig naar de andere kant van de wereld vervoeren — hoe kon dat nu duurzaam zijn? Waren er dan geen lokale tomatentelers? ‘Was dat maar zo’, zei hij. ‘Ik zou alles kopen wat ze verbouwden.’ Dave en Jill kwamen die avond thuis en trokken een flesje wijn open. Ze keken elkaar aan en Dave zei: ‘Zin om een boerderij te beginnen?’ Dat was

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €1,00 Word Abonnee Log in

Ineke Noordhoff

Meer over Ineke Noordhoff >

Reacties

Geef een reactie