Meld u aan voor dagelijks gratis goed nieuws

Actueel

Deze 6 vitamines en mineralen houden uw brein in vorm

Deze 6 vitamines en mineralen houden uw brein in vorm

Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen draagt aantoonbaar bij tot de ontwikkeling van psychische aa[...]
Zwitserland kiest voor duurzame energie

Zwitserland kiest voor duurzame energie

Zwitserland heeft in een bindend referendum met 58,2 procent van de stemmen gekozen voor een toekoms[...]
5 Tips om iets tegen de komende wespenplaag te doen

5 Tips om iets tegen de komende wespenplaag te doen

Het was gisteren uitgebreid in het nieuws: deze zomer kunt u veel overlast verwachten van wespen. Do[...]
Top 5 superieure specialiteiten in Italië

Top 5 superieure specialiteiten in Italië

Er is veel te schrijven over hoe geweldig Italië is; over hun royale beleid voor ouderschapsverlof, [...]
Behoed uw naasten voor 3 gifgevaren

Behoed uw naasten voor 3 gifgevaren

Als u een lijstje ziet van de 3 gevaarlijkste stoffen ter wereld, dan schrikt u van hoe dichtbij dez[...]

Niet alle bewerkte voedingsproducten zijn slecht voor je

17 februari 2017

De term ‘bewerkte voedingsmiddelen’ is een generalisatie geworden voor alles wat uit een zak of doos komt. Zelfs in voedingsadviezen klinkt de zin ‘eet minder bewerkte voedingsmiddelen en kies voor vers’. Toch is het echte verhaal net iets ingewikkelder. De manier waarop de voedingsmiddelen worden bewerkt, is namelijk ook van groot belang. Om makkelijk te bepalen hoe bewerkt ons eten is, hebben onderzoekers vier categorieën gemaakt:

Groep 1 – Onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen: onder deze categorie vallen dingen zoals groenten, fruit, noten, eieren, vlees en melk. Als deze etenswaren bewerkt zijn, is dat om de houdbaarheid van het product te verlengen, bijvoorbeeld door het invriezen van groenten of het sealen van vleeswaren.

Groep 2 – Bewerkte culinaire ingrediënten: onder deze categorie vallen de voedingsmiddelen die we aan ons eten toevoegen om het smaak te geven, zoals olijfolie, zout, honing en gedroogde kruiden.

Groep 3 – Bewerkte voedingsmiddelen: onder deze categorie behoort het etenswaar dat enige vorm van bewerking heeft ondergaan en maar twee of drie ingrediënten bevat. Voorbeelden zijn vis in blik, gezouten noten en zuurdesem (gegist) brood.

Groep 4 – Ultra-bewerkte voedingsmiddelen: de voedingsmiddelen in deze categorie zijn het resultaat van industriële bewerking van vijf of meer goedkope ingrediënten. Ongeveer 60 procent van onze dagelijkse calorie-inname komt uit deze ultrabewerkte voedingsmiddelen, en dat percentage zo veel lager moeten liggen. Over het algemeen bevatten ultra-bewerkte voedingsmiddelen een hoog suiker-, vet- en zoutgehalte en juist weinig vitaminen, vezels en mineralen. Voorbeelden van ultra-bewerkte voedingsmiddelen zijn snoep, ijs, ontbijtgranen, frisdranken en hotdogs.

Het is dus, in combinatie met vers eten, helemaal niet erg om een aantal licht-bewerkte voedingsmiddelen in uw winkelwagentje te leggen, zolang u de ultra-bewerkte voedingsmiddelen maar vermijdt, of in ieder geval uw inname hiervan vermindert.

Geef een reactie

Aanmelden nieuwsbrief

 

Gratis dagelijks goed nieuws!