Meld u aan voor dagelijks gratis goed nieuws

Actueel

Deze 6 vitamines en mineralen houden uw brein in vorm

Deze 6 vitamines en mineralen houden uw brein in vorm

Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen draagt aantoonbaar bij tot de ontwikkeling van psychische aa[...]
Zwitserland kiest voor duurzame energie

Zwitserland kiest voor duurzame energie

Zwitserland heeft in een bindend referendum met 58,2 procent van de stemmen gekozen voor een toekoms[...]
5 Tips om iets tegen de komende wespenplaag te doen

5 Tips om iets tegen de komende wespenplaag te doen

Het was gisteren uitgebreid in het nieuws: deze zomer kunt u veel overlast verwachten van wespen. Do[...]
Top 5 superieure specialiteiten in Italië

Top 5 superieure specialiteiten in Italië

Er is veel te schrijven over hoe geweldig Italië is; over hun royale beleid voor ouderschapsverlof, [...]
Uw partner kan u redden van dementie

Uw partner kan u redden van dementie

Bent u bang dat u door dementie op een dag de namen van uw kleinkinderen niet meer weet? Lees dan me[...]

Behoed uw naasten voor 3 gifgevaren

19 mei 2017

Als u een lijstje ziet van de 3 gevaarlijkste stoffen ter wereld, dan schrikt u van hoe dichtbij deze zaken zich in ons dagelijkse leven bevinden. Een beetje bewustwording daarvan zou toch onderdeel van onze opvoeding moeten zijn.

Botox staat op nummer 1 en daarmee spuiten we er momenteel lustig op los. Het gif van slangen staat op 2, waarbij de adders die we op de Veluwe of in Drenthe gewoon op een open veld kunnen tegenkomen, de op 2-na giftigste slangen zijn in de wereld na de ratelslang en de zwarte mamba. En rattengif op plaats 3 ligt soms gewoon op de grond.

Nummer 1: Botox
Botulinetoxine, het hoofdbestanddeel van Botox, is veruit de giftigste stof ter wereld en wordt momenteel in de cosmetische industrie aan de lopende band gebruikt. Botulinetoxine is een eiwit met een LD50-waarde van 5 ng/kg. Een ng (nanogram) is een miljardste deel van een gram. En in de wetenschap wordt de giftigheid van een stof uitgedrukt in de eenheid LD50, die aangeeft hoeveel er van een stof nodig is om de helft van een populatie (vaak muizen) te doden.

Het gif wordt geproduceerd door een vrij onbeduidend organisme, de bacterie Clostridium difficile, die onder meer hevige darminfecties veroorzaakt. Zelfs een niet-dodelijke dosis van deze stof kan een muis een maand lang verlammen. Deze bacterie kennen we ook als de oorzaak van Botulisme, een vergiftiging waaraan vooral watervogels en vissen sterven en die ook start met spierverlamming. De bacterie scheidt sneller de giftige botuline af in warm, stilstaand water.

Nummer 2: Slangengif

Het gif van de meeste slangen is een dodelijke cocktail van veel verschillende eiwitten. Dat zijn vaak neurotoxinen die neuronen in de hersenen en het zenuwstelsel beïnvloeden, waardoor de spieren uitgeschakeld worden. Neurotoxinen in slangengif hebben een LD50-waarde van minder dan 1 mg/kg. Natuurlijk variëren verschillende slangen behoorlijk in de sterkte van hun gif. Met het gif van slechts 1 beet van de zwarte mamba kunnen bijvoorbeeld wel 20 mensen worden gedood. Het is belangrijk om te weten hoe snel een slangengif werkt om een kans te hebben het er levend vanaf te brengen. In Nederland kennen we alleen gif van adders. Beten van adders zijn zeer ernstig, maar met onze huidige antiserums en handelingssnelheid zelden meer dodelijk.

Nummer 3: Rattengif
Arsenicum prijkt op nummer 1 van de ATSDR lijst van giftige stoffen. Botox en slangengif staan niet op die lijst, want dat zijn in de basis eiwitten, die door organismen geproduceerd worden. Arsenicum zit in rattengif en lijkt sterk op suiker, maar schijn bedriegt: het heeft een LD50-waarde van 13 mg/kg. Je kunt ook vergiftiging oplopen door water met arsenicum te drinken.

Geef een reactie

Aanmelden nieuwsbrief

 

Gratis dagelijks goed nieuws!